Патријарх српски Иринеј посетио парохију у Оквилу

Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју 17. фебруара 2016. године служена је доксологија у храму Светих апостола Петра и Павла у Оквилу.

Доксологију у препуном храму служили су протојереј Златибор Ђурашевић, парох оквилски, протојереј мр Горан Гојковић, парох киченерски, протојереј Добрица Обрадовић, парох лондонски у пензији, протођакон Дамјан Божић и ђакон Ђурађ Којић. За певницом су певали парохијски појци Милован Прелевић, Радмила Живковић и свештеници из Онтарија. Након доксологије, надлежни парох прота Златибор Ћурашевић обратио се Његовој Светости и свима присyтнима следећим речима добродошлице:

-Ваша Светости, часни оци, драга браћо и сестре, Благословен који долази у име Господње! јесте древни поздрав којим је Свети цар Давид најавио Господа нашег Исуса Христа. Но, тим поздравом и ми данас најсрдачнијом добродошлицом поздрављамо оне који су нам најдражи у Господу. Ваша Светости, дочекујемо Вас по други пут у години дана у нашем скромном, али духовно великом, Петропавловском храму и граду Оквилу. Што дочекујемо онога који столује на трону Светог Саве Српског и Свеправославног, онога који собом и својом речју доноси благу реч Јевањђеља Христовог и драгу реч и мелодију наше Отаџбине, за нас значи неизмерну духовну радост и Божју благодат. Ваш долазак, Свјатјејши, опет и опет нам доказује и показује да нисмо сами у овој благодатној али далекој земљи, да нисмо остављени или заборављени ни од народа нити од Цркве своје и показује и доказује нам да наша Мајка Црква увек мисли и брине о нама као чадима својим удаљеним, истина у географском смислу, али сједињени у окриљу њеном увек и до века.

Наша парохија, која пролази пучином овога света, по узбурканом мору овосветских брига, знамо и верујемо да није препуштена сама себи. Христос, Крманош, води је и управља преко мудрог изабраника Свог у Вашем лику, Свјатјејши. Зато данашњи Ваш долазак још једном сведочи о љубави Божјој и Цркве наше Православне, о бризи Вашој и за нас малобројне, али јединствене у љубави према Христу и Цркви нашој. И верујемо: долазећи у Име Господње, у име Христово и у име Светог Саве, Ви нам доносите благослов Божји и нашег Светог Саве Српског. На многаја и благаја љета, Свјатјејши Владико!

Након тога, Његова Светост се обратио верном народу, најпре захваливши што су га, поново, дочекали у великом броју. Нагласио је да је промисао Божји то што се наш народ налази и на овом делу земљиног шара: -Увек морате имате јасну свест о томе ко сте и шта сте, одакле вучете корене и којим језиком говорите, поручио је Свјатјејши и нагласио значај очувања матерњег српског језика, али наравно, и потребу и неопходност знања језика државе у којој наш народ живи.

Након благослова у храму, дружење са Патријархом српским је настављено за трпезом љубави у сали, где су присутне својим умећем забављали чланови фолклорних група оквилске парохије.

протојереј Златибор Ђурашевић, парох оквилски

Извор: Епархија канадска