Патријарх српски Иринеј у Берлину

Патријарх српски Иринеј у Берлину
Патријарх српски Иринеј у Берлину
Патријарх српски Иринеј у Берлину
Патријарх српски Иринеј у Берлину

У уторак, 3. децембра 2013. године, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, администратор Епархије средњоевропске, посетио је српску заједницу у Берлину.

У раним јутарњим часовима возом из Химлестира Патријарх се упутио ка Берлину. У пратњи Српског Патријарха били су архијерејски заменик протојереј-ставрофор Милан Пејић, протођакон Дамјан Божић и службеник Епархијске канцеларије г. Карол Лупу.

Пре скоро 45. година, одлуком патријарха Германа основана је Црквена општина у Берлину. Године 1969. епископ Лаврентије служио је прву свету архијерејску Литургију у просторијама Евангелистичке цркве. Данас Срби у Берлину имају два богослужбена места. Храм Светог Саве са две парохије и храм Васкрсења Христовог са једном парохијом.

Дочек је приређен у храму Светог Саве у Ruppiner улици. Српског Патријарха дочекали су многобројни верници са својим свештеницима. Поред старешине храма, архијерејског заменика за Североисточну Немачку, проте Вељка Гачића и оца Радомира Колунџића били су и протојереј Драган Секулић, парох при храму Васкрсења Христовог у Берлину, као и архимандрит из Грузијске Православне цркве, отац Јован Силагадзе.

Након свечаног дочека у храму Светог Саве служена је доксологија. Служили су старешина храма отац Вељко Гачић и протођакон Дамјан Божић.

Прота Вељко је пожелео оцу нашем и најсветијем Патријарху добродошлицу. захваливши се Његовој Светости на посети, прота се у кратким цртама осврнуо на историји ове парохије која непрекидно постоји већ скоро 45. година. У храму Светог Саве богослужи се већ 22. године. Такође, прота је затрашио опрост у име оних који су се неразумно понели и Цркви у Берлину нанели штету. Захваљујући ауторитету Његове Светости дошло је до мира у српској заједници у Берлину и проблем је превазиђен, истакао је прота Вељко.

Патријарх се захвалио на добродошлици рекавши да преноси поздраве Мајке Цркве и да је, иако су територијално далеко, Црква увек са њима. - Наша брига је усмерена према вама, рекао је патријарх Иринеј.

У парохијском дому послужен је ручак. Поред Свјатјешег Патријарха гости су били: министар саветник Републике Србије у Берлину г. Миодраг Мишић, потпуковник Александар Цера, изасланик Министарства одбране Републике Србије у Берлину, потпуковник Саша Стојиљковић, заменик изасланика Министарства одбране Републике Србије, као и г. Предраг Ђокић, министар саветник амбасаде Босне и Херцеговине у Берлину.

Извор: Епархија средњоевропска

Патријарх српски Иринеј у Берлину
Патријарх српски Иринеј у Берлину
Патријарх српски Иринеј у Берлину
Патријарх српски Иринеј у Берлину