Патријарх српски Иринеј у посети Републици Српској

 

Велики број православних вјерника, свештенство и монаштво Епархије дабробосанске свечано дочекало Патријарха српског Иринеја у манастиру Добруну

НЕКА ЉУБАВ ВЛАДА МЕЂУ ЉУДИМА

Велики број православних вјерника из Вишеграда и околних општина, те монаштво и свештенство Епархије дабробосанске у сриједу вече свечано су дочекали Патријарха српског Иринеја. Свечани дочек су увеличали и млади фолклористи Српског соколског друштва "СОКО" из Добруна, а Патријарха Иринеја предходно су на граничном прелазу Вардиште дочекали Митрополит дабробосански Николај и начелник Вишеграда Томислав Поповић.

Патријарх Иринеј је на манастирској капији обучен у мандију и мало одјејање, а затим су се кроз шпалир, уз звуке манастирских звона и појање бројних монаха и свештеника, упутили у стару манастирску цркву Успења Пресвете Богородице, подигнуту давне 1340. године.

Доксологију су одслужили архимандрит Јован Гардовић и протођакон Митар Танасић. О. Јован, поздрављајући патријарха, истакао је да овај манастир посјећују бројне личности свјетовног и вјерског живота, али кад долази Патријарх српски, онда је то највећа радост и највећи догађај.

-Као и овај народ и овај храм је вјековима имао много потешкоћа и страдања. У најтежим данима остајао нам је Бог уз нас. Зато нам је наша црква и наша вјера увијек била најважнија. Преносим вам поруке добродошлице свог вјерујућег народа, свештенства и монаштва Епархије дабробосанске, рекао је архимандрит Јован.

Захваљујући на добродошлици Патријарх Иринеј је подсјетио да је раније, као владика, једном био у манастиру Добруну.

-Манастир Добрун је сада знатно улепшан и дограђен, тако да подсећа на некадашње царске манастире. Драго ми је што ову светињу походи и посећује велики број православних верника, који се овде уче оном што је насветије, љубави према Богу. И ови крајеви, као и многи наши крајеви, последњих година су доживели велика страдања. Треба настојати да се проблеми решавају уз разум, ум и срце, па да као људи проналазимо решења. Нека би дао Господ Бог да љубав влада међу људима, да тако покажемо да носимо лик и образ Божији у себи и да га покажемо у свом свагдашњем животу, нагласио је Патријарх српски Иринеј у краћој бесједи.

Након обиласка музејских поставки у Карађорђевом конаку, Митрополит Николај је Патријарха Иринеја упознао о бројним активностима на изградњи и реконструкцији манастирског комплекса, подсјећајући да је остало још доста посла како би овај заблистао у пуном сјају.

Изражавајући задовољство његовим доласком и боравком у Добруну, начелник Вишеграда Томислав Поповић Патријарху Иринеју даривао је слику са мотивом Арханђела Михаила у загрљају манастира Добруна и ћуприје на Дрини. Ради се о уљу на платну познате Београдске сликарке Исидоре Ивановић, учеснице бројних Међународних ликовних саборовања у Вишеграду.

С. Хелета, Дабар - Добрун

Извор: Митрополија дабробосанска