Патријарх Српски Павлe: Блаженство је у нашим рукама

Нема ветар ту моћ да пшеницу претвори у плеву. Ветар ти је само показао да си празан и лак и занео те

АгапеУ једној беседи сте цитирали јеванђељску причу која осликава управо ово о чему говоримо. Прича је о класу који се понаша према ветру онако како дува... Молим Вас да поново препричате ту причу где је у ствари закључак да време, односно ветар,који је метафора у тој јеванђељској причи, може да пољуља клас уколико је празан, али нема ту снагу да га претвори у плеву.

- То је реч светог Јована Крститеља. Сви су људи мислили у то доба да је он тај обећани Спаситељ, а он каже: нисам ја то, иза мене долази човек пред којим ја нисам достојан да се сагнем да му разрешим ремење на обући његовој, он ће вас крстити Духом Светим и водом. Ориген после поставља питање па каже: за нас је Христос као да смо ми на једном гувну на којем има онај стожер око кога је пшеница из снопља разрешена, и онда доведу волове или коње који се повежу да се окрећу и газе по томе, да би се одвојила пшеница од онога класја. И кад они зађу до краја, онда се окрену, па на другу страну. Кад се види клас да је већ пустио пшеницу и плеву, онда се скупља она слама, а пшеница и плева се сакупљају заједно у џакове, па кад буде један ветар одговарајући, не бура која ће однети све, износи се та пшеница и плева. Баца се дрвеним лопатама у ваздух, и пшеница пада на своје место а ветар плеву односи. Схватате то. Е, да, а онда ће неко да се жали, па каже: ветар ме је начинио плевом. Нема ветар ту моћ да пшеницу претвори у плеву. Ветар ти је само показао да си празан и лак и занео те. Дакле, потрудимо се да будемо пшеница боља, одолећемо тим ветровима који дувају са свих страна у данашњем времену.

Црква проповеда да је сваки човек позван да постане светитељ. Како се постаје светитељ и шта је знак да би црква требало некога да уврсти у ред светитеља?

- Реч је Божија; будите свети јер сам ја свет, Господ Бог ваш. А свети човек је онај који се извршавајући заповести Божије припрема за блаженство царства небеског већ овде у овом свету. Блаженство, то није срећа. Срећа је ствар овога света, која не зависи од нас. Сви желимо да будемо срећни. Блаженство је у нашим рукама. Може човек бити блажен и болестан. Може бити блажен да је и у затвору. Може чак да буде блажен и када га поведу на гиљотину. Од њега зависи то блаженство. У његовим је рукама. Е, на тај се начин постаје свети. Извршавајући заповести Божије које нису тешке, и ми свој живот приближавамо том блаженству и Богу и ту је решење.

Али шта је знак да би црква требало да некога уврсти у ред светитеља?

- Потребно је да се светост покаже за живота и да народ то види и почне да га прославља као светог. Не фиктивно, него стварно, да се тај човек већ уздигао у том погледу и да црква види потребно - да тај човек чини чуда, како бисмо ми лаици рекли. То је знак, диван је Бог у светима својим и Бог делује преко светих својих. Тада је познат. Уосталом, битно је да нас Бог позна и призна за своје верне слуге и слушкиње, а да ли ће то и људи признати или неће, то није битно. И онда још ова реч Христова: да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе оца вашега који је на небесима. Е, схватате и то. Требало би да својим животом тако светлимо да и други људи виде тај пут којим би требало и они да пођу ако хоће, јер је човек слободно биће. Дакле, то је дужност свију нас да људи виде ваша добра дела и прославе оца нашег који је на небесима, да и они виде пут којим би требало да пођу ако хоће. А ко неће, сам ће бити одговоран.

Ваша светости, хвала Вам што сте прихватили да одговорите на ова питања. Знамо да ретко дајете интервјуе. На крају бих Вас питао због чега сте се одлучили да дате благослов серијалу Агапе?

- Да, на сваки начин ми желимо да то што је Исус Христос кажемо, и све оно што би могло утицати на друге ако хоће да схвате. А не да кажу: да се ја спасавам и шта ме брига за друге, нека пропадају. То не. И ми желимо јер Бог жели, да се сви спасу и дођу у познање истине. „И ја сам свет Господ Бог ваш" - он жели да будемо сви свети. Е, ту је слобода. А, да ли човек хоће или неће, питање је...

Разговор са Његовом Светошћу Патреијархом српским Г. Павлом водио Александар Гајшек, аутор серијала „Агапе".

Књигу „Агапе I" можете купити у БИГЗ-овим и књижари Никола Пашић, наручити на телефон 011/3294-358 или е-mail: draslar@eunet.yu

Извор: Политика, 19. јул 2008.