Патријарх српски у Крушевцу

Три дана након устоличења, Патријарх српски Г. Иринеј посетио је Крушевац, на велику радост верног народа и грађана. Сусрет оца Нишке епархије, а од 22. jануара ове године, и оца свих православних Срба у целом свету, био је у Саборном храму Светог Ђорђа и у Крушевачком позоришту. У храму је служена доксологија, и Патријарх се обратио присутнима дирљивим говором, док је у позоришту беседио на Светосавској академији.

При уласку у порту Светог Ђорђа, Његову Светост Патријарха српског Г. Иринеја дочекало је свештенство, челници града Крушевца и верни народ. Звона су звонила на сав глас, и неко из те групе је приметио да је пре дванаест година тада новосаграђени звоник освештао блаженопочивши Патријарх Павле, а да та звона сада поздрављају новог Патријарха српског Иринеја.

Стојећи испред архијерејског трона у цркви, Патријарх је рекао својим крушевљанима и ове речи: ''Хоћу да се захвалим свима, свештеницима и народу мог града на својој верности. Да се захвалим вођама, представницима града са којима ја никада нисам имао проблема, што је мени све време било врло важно. Овај је крај окићен најлепшим српским манастирима. Нема села које нема, не једну, него две до три цркве. То је само могао да чини народ који је одан Богу, народ који је достојан своје историје и своје прошлости.''

Његова Светост је потом био гост Светосавске академије која се сваке године традиционално одржава у Крушевачком позоришту и са чије се бине обраћао увек речима љубави према Светом Сави и према својим крушевљанима. Свјатјејши је рекао: ''У ова три- четири дана показало се оно што ће бити мој будући рад, јер Патријарх не живи својим животом, он је свој живот заменио животом свог народа, своје цркве и за други живот он не може ни да зна. Ја хоћу још једанпут да вас све поздравим овде, и да вам се захвалим за сва она дела, добра дела, која сте учинили за време мога вођења Нишке епархије, потом и града Крушевца. Та дела нису мала; та дела су велика, славна и трајна, и осећам их свагда као богатство и наслеђе овог града и овог народа. И вечерас, овом академијом славимо највећег сина Српскога народа, кога је родила српска мајка. Његова дела су бесмртна дела, заснована на Јевађељу, заснована на Цркви Христовој, за коју је Господ рекао када је основао Цркву ''да је ни врата пакла неће надвладати.'' Он није знао за други живот, него живот по Христу и по Цркви Његовој. Оно што бих хтео посебно да нагласим данас да нико као Свети Сава није волео свој народ. Он се читавог живота ломио коме више да да себе, да ли своме подвигу, монаштву, или својој љубави према српском народу. Мудро је дао и једно и друго. Монаштво је волео, неговао; српски народ је љубио и оставио за собом диван пример како и ми треба да ходимо у нашем времену, да не заборавимо оно што нас чини народом. Само са највишим духовним и моралним вредностима постаје се Светосавац, тако да нам је и данас велики задатак да очувамо јединство нашег народа, јединство вере, јединство духовно, на шта смо сви позвани, и само тако уједињени, свесни себе и свог наслеђа, можемо и ово време преживети и опстати као српски и православни народ.''

На велику радост свих присутних, ове године свечану беседу одржао је Архимандрит Тихон, игуман манастира Студеница. На самом почетку је рекао: ''Благо вама, Крушевљани, кад вас Патријарх толико воли.'' Велики аплауз разлио се салом која је била мала да прими све оне који су дошли да виде програм, саслушају беседе и узму благослов од свог Патријарха.

ЦО Крушевац