Патријарх у посети ЦШО Светог Арсенија Сремца у Видбију

Патријарх у посети ЦШО Светог Арсенија Сремца у Видбију
Патријарх у посети ЦШО Светог Арсенија Сремца у Видбију
Патријарх у посети ЦШО Светог Арсенија Сремца у Видбију
Патријарх у посети ЦШО Светог Арсенија Сремца у Видбију

Уочи празника Света Три Јерарха, 11. фебруара 2016. године, верници цркве Светог Арсенија Сремца у Видбију удостојили су се посете Патријарха српског  г. Иринеја.

Његова Светост је најпре осветио икону заштитника храма Светог Арсенија Сремца, урађену на платну, која ће стајати изнад улазних врата у лађу цркве. Празничним вечерњем началствовао је Патријарх, а саслуживали су архијерејски заменик Епархије за Канаду протојереј-ставрофор Василије Томић, надлежни парох протојереј-ставрофор Милован Средојевић и протођакон Дамјан Божић. За певницом су надахнуто појали протосинђел Василије Гавриловић и свршени богослов Милорад Делић, којима се придружио и протојереј-ставрофор Милутин Вељко. Црквени хор, под управом Иване Лукић, одговарао је на богослужењу.

Свештеник ове парохије имао је част да се обрати Његовој Светости г. Иринеју, првом патријарху који је посетио овај свети храм: -Ова Црквено-школска општина, у коју спадају Источни Торонто и сви градови поред северне стране језера Онтарио до Кингстона, основана је 1970. године. Услед недовољног броја чланова Црквено-школска општина је била угашена, да би приливом великог таласа досељеника била обновљена почетком 1993. године. Мисионарска парохија, о којој је бринуо свештеник из Тотонта прота Василије Томић напредовала је да би верни народ убрзо купио напуштен презвитеријански храм. Вредни чланови Управе Црквено-школске општине свесрдно су помогли радом као и новчано да би храм био у октобру исте године освећен. За сталног пароха постављен је отац Милутин Вељко. При овој цркви је напредовао духовни и културни живот српског православног народа који се труди да сачува своје духовне и националне корене. Осниване су помоћне организације које дају свој допринос на окупљању православног народа стварајући услове да се верски и културолошки храни. Тренутно при Црквено-школској општини успешно делују Црквени хор, Коло српских сестара, Фолклорна група, Школа српског језика са веронауком и Друштво за неговање културе. Сваке године, осим одржавања постојећег стања, побољшавају се услови да се са љубављу негују све људске вредности. Све то је условило поверењем да црквеној заједници приступају и они који су некада са неповерењем гледали на верско и национално. Једном речју, Господ нас окупио, и у Христово јеванђеље загледани упознајемо „Пут, Истину и Живот“.

На крају, прота Милован Средојевић је посебно нагласио да ова парохија живи у братској љубави са мало дугова и свакодневним побољшавањем на свим пољима. Није примећено да је ико у секти, да ико подржава инсинуације о подели међу верницима и расколу. Верници ове парохије су сa поверењем загледани у Мајку Цркву чије одлуке дословце поштују и следе.

Затим се свјатјејши Патријарх обратио присутнима подсећајући на значај Светог Јована Златоустог, Светог Григорија Богослова и Светог Василија Великог. Патријарх је подсетио вернике храма Светог Арсенија Сремца на овог наследника Светог Саве који је био стуб вере столујући у Пећкој Патријаршији, а и данас је духовни стуб борбе за опстанак Косова и Метохије. Српски Патријах је похвалио српску заједницу у Видбију, подсећајући да се опстаје у богочовечанском јединству кроз љубав према Богу и вери.

После заједничке трпезе љубави у новообновљеној сали која је била испуњена до последњег места, носилац жезла Светог Саве, а затим кроз руке Светог Арсенија Сремца и свих арихипастира српског народа, изразио је велико задовољство што је посетио ову српски колонију као и дом једног од оснивача ове Црквено-школске општине свог комшију и пријатеља из ране младости г. Јеврема Симеуновића. Патријарх је захвалио новоизабраном предсднику Управе Црквено-школске општине г. Спасоју Гаврићу који је са Колом српских сестара и сарадницима приредио трпезу љубави народу који се одазвао на ову свечаност.

После снажног „Исполаети деспота“ присутни су, после уобичајеног фотографисања, пожелели српском Патријарху угодан боравак међу својом духовном децом у Канади.

протојереј Милован Средојевић

Извор: Епархија канадска