Патријарх Вартоломеј - 40 година архијерејске службе

На празник Рођења Господа Исуса Христа по н. ст., 25. децембра 2013. године, навршило се четрдесет година архијерејске службе Патријарха Вартоломеја. Пре тачно четрдесет година хиротонисао га је блаженопочивши Патријарх цариградски Димитрије у чин aрхијереја, када је постављен за Митрополита филаделфијског.

У своме обраћању Свесвјатјејши је, између осталог, рекао:

„Благодаћу и безграничним милосрђем Божјим, употпунио сам четрдесет година архијерејске службе, од чега сам већину времена провео служећи на патријарашком трону Цариграда. Благодарим и прослављам Бога за то, имајући на уму да је већи део пута завршен. После овог многострадалног и мученичког пута (кроз овај живот -  прим. прев.), желим да укажем свима на то да постоји још један начин постојања и живота. Треба да чинимо нешто за људе. Не само да чинимо да људи буду бољи, него да их научимо да надвладају смрт.“

Сагледавајући четрдесет година архијерејске службе pатријарха Вартоломеја, можемо закључити да где год да се човек налази и одакле год да почне, може  надвладати смрт; где је све ново, лепо, радосно, васкршње, испуњено љубављу, а сам празник Рођења Господа Христа, на који је Свесвјатјејши хиротонисан, подсећа нас на то да се Христос рађа у јаслама да би обновио сву творевину и указује да није важно родити се, већ родити се наново.

Извор: romfea, amen