Патријарх Вартоломеј дочекао папу Фрању

Патријарх Вартоломеј дочекао папу Фрању
Патријарх Вартоломеј дочекао папу Фрању
Патријарх Вартоломеј дочекао папу Фрању
Патријарх Вартоломеј дочекао папу Фрању

 „Ваша Светости, возљубљени брате у Христу, дочекујемо Вас с великом радошћу, поштовањем и љубављу. Благословен онај који долази у име Господње,“ рекао је Свјатејши Вартоломеј поздрављајући Папу.

Топли загрљајпоглавара Православне Цркве и Римокатоличке Цркве, као и сама посета папе Фрање Цариграду, доноси поруку љубави и мира милионима хришћана широм света, јављају медији. Последњи Папа који је посетио Цариград био је Бенедикт XVI 2006. године; пре тога патријарх Димитрије је дочекао папу Јована Павла II 1979. године.

У пратњи Васељенског Патријарха на аеродрому су се налазили Митрополит пергамски Јован (сапредседавајући Заједничке међународне комисије за богословски дијалог Православне Цркве и Римокатоличке Цркве), Архиепископ амерички Димитрије и архиђакон Андреј Софијанопулос.

Пред самом Цариградском Патријаршијом Папу су дочекали звуци звона с цркве, док су високог госта на улазу поздравили Митрополити никејски и халкидонски. Васељенски Патријарх је отпратио папу Фрању у патријарашку Саборну цркву Светог Георгија.

Двојица поглавара су присуствовала доксологији, после чега су благословили присутне у цркви. Међу уваженим гостима налазили су се и генерални конзули у Цариграду.

Васељенски Патријарх је подарио Папи икону Светог Георгија изображену на Светој Гори. Заузврат, папа Фрања је уручио Његовој Свесветости факсимилни примерак једног грчког рукописа из 11. века који се налази у Ватиканској библиотеци и копију мозаика с Христом из 9. века из базилике Светог Петра.

У наставку је високи гост у самој Патријаршији водио разговоре с домаћином, Свесветим Патријархом Вартоломејом. Овом приликом Папи су представљени чланови Светог и Свештеног Синода Цариградске Патријаршије.

протођакон Радомир Ракић