Патријарх Вартоломеј: Непрестано ангажовање на миру, помирењу и правди у свету

Свесвјатјејши Патријарх говорио на прослави 70-годишњице Светског савета Цркава

Чланови Централног одбора Светског савета Цркава окупили су се у Женеви на свом редовном заседању. У недељу су ови црквени представници обавили у реформатској катедрали Светог Петра свечану прославу 70-годишњице Светског света Цркава. Васељенски Патријарх Вартоломеј је апеловао на стално залагање на миру и помирење. 

ССЦ мора постати "још активнији" у сусрету са људима "који данас пате због толико разлога", рекао је Васељенски патријарх. „Славимо дуго поклоничко  путовање заједно ка јединству, на путу хришћанског сведочења,  посвећености правди, миру и интегритету творевине“, рекао је Свесвјатјејши.

Неизбежно је да дијалог иде руку под руку са "живим сведочењем у свету" и практичним акцијама које "занемарују сва деноминацијска утркивања". Хришћани, "надахнути заједничким начелима Јеванђеља", треба да траже брз и солидан одговор на најхитније проблеме са којима се данас свет суочава. Залагање у свету мора се, наравно, заснивати на "заједничком моделу новог човека у Христу".

Патријарх је похвалио „заједничке напоре око одговора на велика питања и изазове нашег времена" Цркава чланица Светског савета Цркава , као и "конструктивну сарадњу" Римокатоличке Цркве и ССЦ како би се пружио хитар одговор на изазове данашњице. У исто време позвао је на дијалог, истрајавање и отвореност ради прекорачења  ровова и превазилажења тешкоћа насталих од времена оснивања овог међуцрквеног тела (1948. године). 

 

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)