Патријарх Вартоломеј од 22. до 25. маја у Чешкој

Поводом прослава 1150-годишњице приспећа Свете браће Ћирила и Методија у Моравску, Његова Све-Светост Вартоломеј допутоваће у Чешку 22. маја 2013. године. У суботу, 25. маја, он ће началствовати на божанској Литургији у славу Светих Ћирила и Методија у моравском месту Микулчице. Исто поподне Његова Све-Светост враћа се у Цариград.

Такође ће и Римокатоличка Црква у Чешкој прославити ову годишњицу, али тек шест недеља после Православне. Председавајући Чешке бискупске конференције и прашки надбискуп кардинал Доминик Дука изјавио је да папа Фрања не може учествовати у прославама у Велехраду, и, штавише, изасланство чешког председника у Рим није променило  ову одлуку.

„По себи је разумљиво што ће нови папа прво путовање у иностранство обавити у свом „завичајном  континенту Латинској Америци“ и притом ће служити службу Божју на Светски дан омладине у Рио де Женеиру.

Католичка Црква очекује на прославама огроман број поклоника из целе Средње Европе. Иначе, кардинал Дука ће се састати у петак 23. маја са Патријархом Вартоломејом.

Уз то, Римокатоличка Црква у Чешкој радује се што ће на прославама у Велехраду специјални изасланик папе Фрање бити загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић.

Велехрад као место погреба Светог Методија „стално је повезивао словенске народе како у верском животу, тако и у борби за културну, националну и политичку самосталност“.

Извор: Катпрес