Патријарх Вартоломеј осветио обновљену стару цркву

Председник владе и други турски функционери присуствовали су богослужењу у обновљеној цркви недалеко од Једренске капије. Васељенски патријарх Вартоломеј I осветио је у недељу цркву Светог Георгија недалеко од Једренске капије на Теодосијевом зиду у Цариграду. Црква којом се од 1974. старала Генерална дирекција за духовне задужбине („Вакифлар“), током последње три године темељито је обновљена. У околини Једренске капије, све до свог изгона 1955. живели су многи грчки православни хришћани; овај крај је одговарао византијском предграђу Девтерон (Друга четврт).

Божанској Литургији присуствовали су турски председник владе Хакан Чависоглу, валија (гувернер) Цариграда Васип Саким и генерални директор духовних задужбина Аднан Ертем.

Трошкови обнове износили су четири милиона турских лира, а обновљени су не само црква, него и парохијски дом, околни зид, чесма и школска зграда у порти. „Ова школа ће убудуће бити музичка школа у којој ће се изучавати традиционална византијска и османска музика, а уз то, доприносиће обогаћењу културног профила Цариграда,“ истакао је ранији директор хришћанских задужбина при Генералној дирекцији „вакифлар“ Лапис Фингас.

Црква Светог Георгија, основана у 9. веку, кроз историју је рушена и обнављана неколико пута. Године 1556. разорена је првобитна црква да би се створио простор за џамију Михримах, названу по ћерци Сулејмана I и његовој украјинској супрузи Роксолани (Анастасија Рисовска), што је било ремек-дело архитекте Јусуфа Синана. Нешто касније црква је подигнута недалеко одатле, а 1726. г. дошло је до прве обнове, а још касније она је  изгорела у пожару. Данашња црква Светог Георгија има типичан изглед цариградске цркве 18/раног 19. века.

„Патријарх Вартоломеј I освећењем цркве Светог Георгија наставио свој програм обнове православних цркава и библиотека и др. на подручју Цариграда, Тракије, Витиније и Јоније затечених у животу 1923. године,“ јавља бечка Фондација Про Оријенте.

Извор: Катпрес (превод – Информативна служба СПЦ)