Патријарх Вартоломеј тражи отварање Православне богословске академије на Халки

Водеће личности православног света поновно захтевају отварање једине образовне установе за свештенике и теологе на простору Турске - Богословског факултета на Халки. Ова богословска установа је затворена 1971.г. и за Православље је напросто незаменљива, истакнуо је на једној духовној свечаности у Пафосу (Кипар) Његова Свесветост Патријарх Вартоломеј I. Патријарх је додао да је и и он лично дипломирао на овом факултету, те да је још на почетку своје патријарашке службе у Константинопољу пре читавих 25 година ставио међу своја прворазредна настојања поновно отварање школе на Халки.

Обећања и пристанци турских политичара за поновном дозволом за рад ове високе школе своде с,е нажалост, најчешће на празне фразе, саопштено је на сабрању подршке за Халку, која је уследила на иницијативу оца Дионисија, старешине манастира Хрисорогиатиса на Кипру. Отац Дионисије био је један од последњих дипломираних теолога на Халки пре њеног затварања.

Новоименовани декан ове Високе школе, Митрополит Елпидофор Ламбриниадис из Грчке, изложио јњ своја залагања да се Халки, и пре званичног  поновног отварања, преко екуменских саветовања, семинара и изложби удахне нови живот. Тако је, на пример, уз помоћ Баварске државне бибилиотеке из Минхена обезбеђена рестаурација драгоценог рукописног инвентара овог факултета.

У кући опере у Солуну митрополит Елпидофор је широкој публици представио  планове за грађевинску модернизацију и нови ентеријер школе на Халки.

 Садашње здање потиче из периода пре 1900.г. Најпре би спаваонице за студенте требало заменити једнокреветним собама и читав студијски програм дигитализовати. "Нова Халка" би морала да удовољи данашњим стандардима, рекао је Митрополит Елпидофор.

Извор: Катпрес (превео с немачког јереј Никола Баловић, парох у Фелдкирху)