Патријарх Вартоломеј неће служити у манастиру Панагија Сумела

Већ другу годину заредом, Његовој Свесветости Патријарху васељенском Вартоломеју није дозвољено да служи Божанску Литургију у древном недејствујућем манастиру Панагија Сумела на празник Успења Пресвете Богородице, 15. августа по новом календару,  у Трапезунту, у Турској, где је иначе Патријарх служио на овај празник сваке године од 2010. до 2015. године. Турске власти нису дозволиле да се одржи традиционална прослава 2016. године, објаснивши да је у току реконструкција манастирских темеља.

Турска је дозволила да 2010. године буде служена Божанска Литургија на празник у овом манастиру први пут од оснивања савремене државе, с циљем побољшања угледа државе по питањима верских слобода и подстицања туризма. Током службе Његова Свесветост је рекао: „После 88 година сузе Дјеве Марије престале су да теку.“ Најмање 1.500 поклоника, међу којима верници из Грчке и Русије, допутовало је у манастир који потиче из византијског периода. Служба је представљала прву православну Литургију која је одслужена на овом светом месту од 1923. године.

Ово место је од велике важности за Грке са Понта (понтијске Грке), чији преци су напустили ту област око Црног мора током борби после Првог светског рата и расејали се по Грчкој и Русији. Када је Турска ратовала са Грчком између 1920. и 1922. године током Рата за независност, неколико десетина хиљада понтских Грка је побијено када су били присиљени да крену у исељеништво.

Званично објашњење које је дала влада Турске због отказивања Божанске Литургије 2016. године било је да се служба не може одржати због обављања консерваторских радова, мада су Патријархови извори навели да је у то време ово само био изговор Турске која хоће да забрани било какве службе у овој светињи.

Из Патријаршије наводе да ове године Божанска Литургија неће бити служена у цркви Пресвете Богородице у Панагији Сумели у Мацкуи, у Трапезунту, опет због обнове која се и даље врши. У саопштењу се такође каже да се обнова по плану завршава до празника Успења у августу 2018. године.

Уместо службе у манастиру Панагија Сумела, Патријарх Вартоломеј служиће Успењску Литургију на рушевинама древне цркве у манастиру Богородице Фанеромени крај Артакија. Међутим, служба неће бити одржана све до 23. августа, дана оданија празника Успења.

Извор: Патриархиа.ру (превод – Информативна служба СПЦ)