Патријарси осудили напад на Сирију

Доносимо извод из писменог протеста тројице патријараха са седиштем у Сирији против „бруталне агресије која се десила јутрос против наше драге државе Сирије од стране САД, Француске и Велике Британије, под изговорома да је сиријска влада користила хемијско оружје“:

Подижемо свој глас да бисмо истакли следеће: Ова брутална агресија представља јасну повреду међународних закона и Повеље УН, јер је то неоправдани напад на суверену земљу, чланицу УН. Ствара нам велики бол пошто овај напад долази од моћних земаља којима Сирија ни на који начин није нанела штету. Наводи САД и других земља према којима сиријска војска користи хемијско оружје и да је Сирија земља која поседује и користи овакво оружје, јесте тврдња која је неоправдана и неподржана довољним и јасним доказима.

Ова брутална агресија поткопава шансе за мирно политичко решење и доводи до ескалације и још више компликација. Ова неправедна агресија охрабрује терористичке организације и пружа им приликуда  наставе у свом тероризму. Позивамо све Цркве у земљама које су учествовале у агресији да испуне своје хришћанске дужности, према јеванђељском учењу, и осуде ову агресију и позову своје владе да се обавезују на заштиту међународног мира.  Ми, такође, похваљујемо храбри став земаља које су пријатељске према Сирији и њеном народу.

Узносимо своје молитве за безбедност, победу и избављење Сирије од свих врста ратова и тероризма. Такође се молимо за мир у Сирији и широм света, и позивамо на јачање настојања око националног помирења ради заштите земље и очувања достојанства свих Сиријаца.

Изјаву су потписали: Јован X, грчки православни патријарх Антиохије и свег Истока; Игнатије Јефрем II, сиријски православни патријарх Антиохије и свег Истока, и Јосиф Абси, мелкитско-грчки католички патријарх Антиохије, Александрије и Јерусалима.

Извор: ОСР (са енглеског Инфо служба СПЦ)