Песничко вече у манастиру Велуће

Песничко вече у манастиру Велуће
Песничко вече у манастиру Велуће
Песничко вече у манастиру Велуће
Песничко вече у манастиру Велуће

У среду, 28. агуста. 2019. године, на дан Успења Пресвете Богородице, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког г. Давида, у порти манастира Велућа одржано је пресничко вече на тему „Духовна поезија и њен утицај на црквени живот.

На Успење Пресвете Богородице, дан славе манастирске зимске цркве и традиционалног сабрања благочестивог народа тог краја, у предвечерје дивног  Богородичиног дана, у порти манастира Велућа окупило се мноштво народа. Родитељи, деца, млади, стари, ученици, наставници, свештенство, монаштво, песници и уметници да сви заједно говором и песмом произносе и доживе лепоту духовне поезије. 

Црквени живот, по речима Светог владике Николаја Жичког је "духовна со једног народа", која не допушта људском друштву да се распадне, а духовна поезија је покретач хришћанима за црквени живот. Поздраве и благослове Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког др Давида пренео је протојереј-ставрофор Драги Вешковац, секретар Епископа крушевачког, који је пригодном беседом говорио о значају духовне поезије и њеном утицају на црквени живот. 

Песничка духовна произношења чула су се од гостију песникâ, а то су били Миљко Шљивић, Јелена Протић Петронијевић,  Сава Мијодраг Радивојевић, Оливера Цветић и Љубица Петковић. У музичком делу програма наступили су гђица Теодора Вешковац у пратњи хора Свети кнез Лазар из Крушевца, као и Хор ученика веронауке парохије велућке. Дивно песничко вече завршило се звуцима изворних српских мелодија у извођењу фрулаша г. Срећка Перчевића и његовог унука г. Дарка Перчевића. Духовну поезију Светог владике Николаја рецитовале су гца  Весна Бићенин и ученице веронауке Анастасија и Кристина, а све у славу Господа и Пречисте Мајке Божје, покровитељице и заштитнице манастира Велућа.

игуманија манастира Велућа м. Теодора (Спасојевић)

Извор: Епархија крушевачка