Петиција против преузимања црквене имовине у Оквилу

Наша парохија је потрешена сазнањем да су школске и градске власти (Halton District School Board) упорне  у одузимању свих 10 акера нашега имања како бих се саградила средња школа.

Српска Православна Црква Светих Петра и Павла, у улици 1039 Дандас Стрит Вест, постоји у Оквилу од 1980. г. и служи као духовни, културни, и друштвени центар за преко 750 породица. Управо ова парохија је уобличила постојање српске заједнице у овом лепом градићу. Ту су генерације вјенчаване, дјеца крштавана, и многи молитвено испраћени на свој вјечни починак.

Првих година моливши се у Англиканској Цркви Св. Катберта, на 1531 Окхил Драјв, били смо изузетно поносни да сазидамо ПРВУ православну богомољу у нашој регији, тиме поставши мајком црквом за Румунску, Коптску, Руску, и Грчку заједницу у Оквилу. Наша парохија је особито укључена у своју градску околину и заједницу кроз учешће у Фер Трејд кухињи за сиромашне, сакупљање средстава за нову Оквил-Трафалгар Мемориал Болницу, ширећи толеранцију међу народима Канаде на Каруселу Нација, активно истраживајући нашу средину кроз чланство у Оквил Хисторикал Сосајети, донирању крви кроз Канадиан Блад Донор Клиник, и од недавно уређивању улица у нашем сусједству Адопт-а-Роад Програм…

Црквено имање је исто мјесто сабирања неколико фолклорних група, црквеном хору, и највећем скупу православних хришћана у Халтон регији поводом Петровданског славља. Наши старији парохијани се свакодневно окупљају на нашем имању, са својим пријатељима и сусједима, проводивши вријеме у квалитетној рекреацији играјући балоте, шах, или слушајући музику.

Као што видите, црквено имање наше парохије је много више од богомоље за Србе. Оно је употпуњен центар за ширу заједницу Оквила, и центар живота за хиљаде наших суграђана. Имајући разумевања за потребе школе и града, које ми волимо као свој дом, ургирамо на исте да усвоје наш предлог подјеле имања тако да може да се сагради школа, али и да се нама остави један дио како бисмо могли да наставимо развијати свој духовни, друштвени, и културни живот, на радост свих.

Недавно смо предложили школским властима да се црквено имање подели на начин који би задовољио све стране, а не само њихове потребе, тиме угасивши нашу парохију. Школа има више него довољно земљишта за своје пројекте источно од нашега имања. Тако би избјегли штету по велики број својих грађана. Тјерати нас да продамо своје имање би била осуда на крај наше парохије јер су градске власти јасно нагласиле да нема друге парцеле коју бисмо могли да купимо уколико одемо са садашње локације.

ДЈЕЛИМО НАШ ГРАД! САЧУВАЈМО ЦРКВУ У ОКВИЛУ! 
ПОТПИШИТЕ ПЕТИЦИЈУ!

https://www.change.org/p/save-our-church-oakville

свештеник Јован Б. Марјанац, секретар Епархије канадске

Извор: Епархија канадска