Пето годишње молитвено сећање на Светог Владику Николаја у Либертивилу

Митрополит Христофор У недељу 13. јула 2008. године ходочасници који су по пети пут дошли у Либертивил да се помоле Господу Спасу и Његовом изабранику Светом Владики Охридком и Жичком, учествовали су у Светој Литургији коју је служио Његово Преосвештенство Епископ кливлендски Г. Петар, који припада Руској Заграничној, сада уједињеној, Руској Православној Цркви.

На Светој Литургији и акатисту који је служен саслуживао је Његово Високопреосвешетнство Митрополит средњезападноамерички Г. Христофор, а беседу је произнео протојереј-ставрофор Драган Велеушић, из цркве Светог Саве у Милвокију, Вискосин. Он је у надахнутој беседи истакао значај хришћаског ходочашћа и сећања на оне који су се преселили у места светла.

Митрополит ХристофорАкатист Светом Николају је служен на месту где је Велики српски Светитељ првобитно био сахрањен. У овој свечаној Светој Служби учешће су узели Митрополит Г. Христофор, Епископ Г. Петар и сви свештеници и ђакони.

После богослужења уследио је ручак у манастирској трпезарији, а после ручка беседио је протојереј-ставрофор др Милош Весин. Програм који је уследио био је испуњен молитвеном радошћу и прослављењем угодника Божјег, Владике Николаја, који је после Жиче и Охрида, и страдања у Другом светском рату, дошао у Америку и удахнуо Србима, који су тих година организовали своје парохијске и епархијске заједнице, дух црквености и саборности.

Извор: www.serborth.org