Петроград: обележен Дан православне омладине

У Петрограду је 15. фебруара 2020. обележен Дан православне омладине. Празновање је почело Литургијом у храму Спаса Нерукотвореног образа, којом је началствовао митрополит петроградски Варсонуфије када се са свештеницима и одговорним лицима за рад са младима по парохијама, представницима омладинских заједница, ученицима недељних школа, студентима молио за њихов успех.

Више од хиљаду лица учествовало је у крсној литији од  канала Глибољедова до Казанског саборног храма у којем је читан молебан пред казанском иконом Матере Божје. У сали Петроградског универзитета одржана је академија и уручене су награде. Овде су држани говори о љубави и егоизму у друштву.

Дан православне омладине традиционално се обележава у неколико земаља 15. фебруара, на празник Сретења Господњег. Идеју за празновање дао је Светски православни омладински покрет „Синдесмос“ (Свеза). Представници православне омладине у целом свету настоје да се сваке године обележи тај дан  истицањем националних особености сваке земље. Почев од 2002. године празник је проширен на све пределе Руске Православне Цркве, а у Петрограду се омладинска литија одржава од 2014. године.

Извор: Pravoslavie.ru (са руског Информативна служба Српске Православне Цркве)