Петровдан у Аранђеловцу

Петровдан у Аранђеловцу
Петровдан у Аранђеловцу
Петровдан у Аранђеловцу
Петровдан у Аранђеловцу

Празник првопрестолних апостола Петра и Павла из године у годину сабира Цркву Христову у Аранђеловцу око велелепног храма подигнутог њима у част. И ове године Петровдан је свечано и торжествено прослављен у граду под Букуљом.

Свету архијерејску Литургију  служио је Преосвећени Епископ шумадијски Јован, уз саслуживање архијерејских намесника: орашачког протојереја- ставрофора Миће Ћирковића, опленачког протојереја- ставрофора Миладина Михаиловића, бељаничког протојереја- ставрофора Вида Милића, младеновачког јереја Жељка Ивковића, свештенства Епархије шумадијске и ђакона Небојше Јаковљевића.

Обраћајући  се народу и честитајући храмовну славу , владика Јован је истакао величину светих Апостола Петра и Павла који су задобили и освојили сав свет, али не мачем, него Јеванђељем Христовим које су свима проповедали. Називамо их врховним Апостолима, је су они темељи Цркве, по речима самога Христа упућених ап. Петру: „Ти си Петар, и на томе камену сазидаћу Цркву своју, и врата паклена неће је надвладати“ (Мат. 16,18).

Владика је поучио сабрани  народ у смислу да је свако од нас апостол  који треба да сведочи Христа и Јеванђеље Његово, првенствено својим животом и делима, а не само празним речима. А да бисмо Христа могли сведочити, морамо живети врлинским животом и имати живу веру у Христа и Васкрсење, јер ако верујемо у Бога, а не верујемо у Васкрсење и живот после смрти, онда таква вера није права ни спасоносна.

После свете Литургије обављена је литија око храма и пререзан славски колач, а потом је ансамбл КУД-а „Електропорцелан“ из Аранђеловца извео сплет игара из Шумадије и Западне Србије. Славље је настављено заједничком  трпезом љубави у сали парохијског дома коју је спремио г. Зоран Беговић са породицом.

јереј Александар Миловановић

Извор: Епархија шумадијска