Петровдан у Барањи

Петровдан у Барањи
Петровдан у Барањи
Петровдан у Барањи
Петровдан у Барањи

На празник Светих апостола Петра и Павла, 12.  јула 2015. године, свечано и молитвено је прослављена храмовна слава Допсинске парохије. Свету Литургију су служили протојереј Александар Ђурановић, парох даљски и јереј Синиша Мићановић, парох допсински. Певницу је водио  теолог Здравко Бошковић. Пригодну беседу  након прочитаног  Светог Јеванђеља одржао је јереј Синиша Мићановић, поучивши верни народ и честитвши храмовну славу.

Након свете Литургије извршен је трократни опход око Светог храма, као и одржан помен ктиторима и приложницима овога храма. У опходу је учествовао и протојереј-ставрофор Бранко Роган, бивши парох допсински. Колач и кољиво су припремили овогодишњи кумови, породица Пејић из Петрове Слатине, и тим поводом поклонили су својој светој цркви амвон са тепихом, на чему се у име Цркве у Допсину захвалио парох Синиша Мићановић. Кумство за следећу годину преузео је Жељко Васић  из Новог Сада. Након пригодне поздравне беседе оца Синише, пришло се освећењу иконе у камену Светих апостола Петра и Павла, која ће бити постављења на прочељу торња изнад улаза у храм.

У Оролику, 12. јула 2015. године, молитвено је прослављена Храмовна слава Свети апостоли Петар и Павле. Свету Литургију служио је јереј Милош Кузмановић, парох оролићки.У опходу око Светога храма учествовао је и протојереј Драгомир Живанић, парох негославачки. После опхода око Светог храма освећени су колач и жито - славска обележја, које је ове године припремила кума Драгана Миочиновић, ученица из Оролика. Верном народу пригодном беседом обратио се прота Драгомир, говорећи о празнику Светим апостолима, али и љубави коју треба да имамо једни према другима. Кума Драгана припремила је послужење за све присутне. За следећу годину кумство је преузео Драган Миочиновић из Оролика.

Извор: Епархија осечко-пољска