Петровдан у Осредку код Цазина

Друга година како су се расељени Осредчани сакупили у својој цркви да прославе славу цркве Светих апостола Петра и Павла – Петровдан. У раним јутарњим часовима допутовали из разних крајева бивше Југославије и свијета да би присуствовали Литургији, у склопу које је  пресјечен славски колач и освештано славско жито.

Црква је саграђена прије Првог свјетског рата, а седамдесетих година прошлог вијека обновљена је и освећена. Запаљена је почетком грађанског рата у БиХ , 1992. године. У овом селу нема повратника Срба; велики број их се иселио и прије рата, а неки су избјегли у последњем рату и нису се враћали.

Одушевљени посјетом родном крају и срећни што се њихова црква обнавља, изразили су жељу да се сваке године овдје окупљају на Петровдан. Након службе у цркви, сви су се упутили ка гробљу гдје је отслужен помен за све упокојене који ту почивају.

Славски колач и кољиво припремио је г. Радивој Бањац са супругом Горданом, који је овим поводом допутовао из далеке Аустралије гдје живи преко тридесет година, а рођен је у Осредку. Дружење је настављено у добром и пријатељском расположењу до послије подне.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка