Петровдан у Петропавловом манастиру

Петровдан у Петропавловом манастиру
Петровдан у Петропавловом манастиру
Петровдан у Петропавловом манастиру
Петровдан у Петропавловом манастиру

-Нека сте сви благословени! Нека је благословен овај дан у коме смо се сабрали! Нека су благословене ове наше сестре, које нас овдје окупљају. И лијепо је да имамо овај манастир овдје, да имамо ову славу Светих апостола, у манастиру да је прославимо. Заиста, монаштво је исконски апостолски пут. Заиста као апостоли Петар и Павле, који су се читави предали Господу…

Предајући Благодарење Господу, Црква Божја сабрана у Петропавловом манастиру, исконском апостолском путу предала је и новозамонашену сестру Емилијану, која се претходно предала Господу у љубави овог општежића. Божанственим благодарењем о спомену на Првопрестолне Апостоле првопредстојао је Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, којем су уз свештенство и игуманију Павлу са сестрама, саслуживали и бројни хришћани Петровог Поља и читавог требињског краја.  

По причешћу и освећењу и раздјељењу славског хљеба, жита и вина сабрање је настављено и за манстирском трпезом. Прослављање Петра и Павла али и свих апостола Христових, које је у манастиру почело празничном вечерњом службом уочи Петровдана, наставља се у недјељу вече, вечерњом у Павловој пећини и великим освећењем храма Светог апостола Павла у понедељак у селу Доли.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка