Петровдан у Великој Хочи

На празник посвећен апостолима Петру и Павлу у Великој Хочи је служена Литургија на црквишту посвећеном овим светитељима

Литургију је у присуству педесетак верника из Велике Хоче и Ораховца служио парох великохочански протојереј-ставрофор Миленко Драгићевић. У празничној беседи отац Миленко је рекао: - Mи знамо, кроз историју, да су наши људи градили и обнављали наше светиње, што нам сведоче и ове светиње које у Великој Хочи имамо. Где год има народа, има и цркава; где год има камена темељца, има и цркава, јер Господ је казао да ће на камену саградити цркву коју нико не може разрушити. Ми смо данас дошли на ово свето место, иако је у рушевинама, где су  вековима долазили наши преци и клањали се апостолима Петру и Павлу.

- Недалеко одавде се налази храм Светих врача Козме и Дамјана, који је у ближој прошлости био срушен, а ових дана се опет уздиже велелепни манастир и монаси у њему обитавају. Даће Бог да и овај храм обновимо, а до тада да нам  Свети апостоли Петар и Павле помогну да издржимо. Ова бурна времена ће проћи и награда ће доћи за оне који чине добро, а ми да се помолимо и за наше непријатеље, да нам цркве не руше, децу не убијају, народ не прогоне, него да се и они врате истини и спасењу, истакао је прота Миленко.

Извор: Епархија рашко-призренска