Петровданска акција Клуба добровољних давалаца крви Свети Сава

Петровданска акција Клуба добровољних давалаца крви Свети Сава
Петровданска акција Клуба добровољних давалаца крви Свети Сава
Петровданска акција Клуба добровољних давалаца крви Свети Сава
Петровданска акција Клуба добровољних давалаца крви Свети Сава

Прошле недјеље је Клуб добровољних давалаца крви Свети Сава из Никшића организовао редовну акцију давања крви у којој је, осим чланова Клуба, учестовало и неколико друштава из Црне Горе, Србије, Републике Српске.

Акција је спроведена у просторијама службе за трансфузију крви Дома здравља у Никшићу, а као друга редовна годишња акција овог Клуба уприличена је поводом празника Светих апостола Петра и Павла, Петровдана. Прикупљено је 107 јединица крви, што је, још један рекорд када су у питању активности Клуба "Свети Сава“.

"Очекивали смо око 100 јединица крви што је, свакако, значајна бројка када се има у виду да је ово љетњи период. Гости акције су били даваоци из клубова са којима имамо добру сарадњу и са којима се посјећујемо, као што је клуб, наш побратим, из Јагодине, затим из Вишеграда, Модриче, Требиња, а од домаћих из Пљеваља, Подгорице. Наша браћа у Републици Српској и Србији су имали доста проблема са поплавама и другим непогодама тако да се неки нијесу могли одазвати нашем позиву за учешће у овој акцији“.

"И овом приликом Клуб је добио неколико нових чланова, који су први пут дали крв. То су најчешће млади људи годишта `95.-ог и млађи. Свакодневно се увећава број чланова и сада нас је око 550. На данашњој акцији један момак из Требиња је први пут дао крв, управо, у Никшићу, а прошле године су двојица Требињаца "ватрено крштење“ имали, такође, у Никшићу“, казао нам је Ратко Чворовић, предсједник Клуба "Свети Сава“.

Он је захвалио општини Никшић, која је била генерални спонзор Петровданске акције, као и Црквеној општини Никшић и традиционалним спонзорима њихових акција.

За чланове Клуба добровољних давлаца крви "Свети Сава“ из Никшића нема одмора. Ово хуманитарно друштво, које не без разлога важи за једно од најуспјешнијих у Црној Гори, на позиве у прикупљању крви одазива се и ван локалних оквира.

"Поред акција у Никшићу позивају нас и у друге градове, кад је потребно. Недавно смо давали крв у Котору и Рисну, а од Савинданске акције дали смо близу 300 јединица крви, што на акцијама других клубова у Црној Гори, Републици Српској, Србији, што по позиву грађана. Ако томе додамо и 201 јединицу, прикупљену за Савиндан значи да су сви чланови нашег Клуба дали крв“, истиче Чворовић.

Извор: Епархиа будимљанско-никшићка