Пећинска црква Светог Архангела подно Старог Раса

У остацима пећинске цркве Светог архангела Михаила из 12. века подно старог града Раса први пут је после 329 година служена света Литургија и прослављена слава, празник Чуда Светог Архангела у Хони. Манастир који се налазио на том месту, као и градина Стари Рас пре годину дана су реституцијом враћене Српској Православној Цркви и припадају манастиру Ђурђеви Ступови чији су метох.

Свету Литургију, са благословом Епископа рашко-призренског г. Теодосија, служио је игуман манастира Сопоћани архимандрит Теокстист уз саслужење игумана Црне Реке протосинђела Хризостома и игумана Ђурђевих Ступова протосинђела Гаврила, као и јереја Далибора из Новог Пазара, уз појање монаха из ових манастира.

У тој пећини написано је чувено Вуканово Јеванђеље, а у њој је Свети Стефан Немања био заточен од своје браће док је био удеони кнез у Топлици.

Управо је тих дана обележен 850-годишњи јубилеј манастира Светог Николе и Пресвете Богородице у Куршумлији, најстарије Немањине задужбине. Његове градитељске активности и све већа популарност у народу изазвала је подозрење његове браће која га позивају тобоже на саветовање у Рас где бива и заточен. Молећи се топло своме заштитнику Светом Георгију бива на чудесни начин ослобођен и постаје Велики жупан српских земаља 1166. године. У знак захвалности Светом Георгију, Стефан Немања подиже 1167. године Ђурђеве Ступове недалеко од града Раса где ће 2021. године бити прослављен јубилеј 850 година од оснивања.

Извор: Епархија рашко-призренска