Писмо Епископа далматинског Г. Фотија председнику Р. Хрватске др Иви Јосиповићу

Поштовани господине председниче,

Дозволите ми да Вам у своје име и у име Епархије далматинске честитам на недавном избору на високу функцију Председника Републике Хрватске са жељом да дуго и успешно обављате ову деликатну и одговорну дужност.

Повод овог нашег писменог обраћања Вама је добронамерна и искрена потреба да Вам укажемо на могућу опасност од наговештеног формирања тзв. Хрватске православне заједнице и јучерашње објаве у Задру, да ће ускоро бити формирана и тзв. Хрватска православна црква. Све ово поменуто могло би да изгледа потпуно непотребно, па и сама наша забринутост око формирања ових удружења, јер смо сведоци да у демократским друштвима разна удружења ничу као печурке после кише. Међутим, чини нам се, да се у овом случају ипак ради о нечем другом и не тако безазленом.

Поменута «Хрватска православна заједница» у свом оснивачком програму износи да она своје утемељење и историјско извориште има у Павелићевој НДХ. Иза НДХ, као што нам је свима познато, остали су безбројни лешеви, јаме и логори, где су највећим делом побијени невини људи, само зато што су били друге вере или нације. Усташки поглавник Павелић је поред свирепих злочина и геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима, 1942. године формирао тзв. Хрватску православну цркву, са циљем потпуног уништења и затирања Срба и Српске Православне Цркве на просторима Хрватске. Да не бисмо пуно дужили у историју, осећамо своју људску и пастирску дужност да Вам укажемо на милитантну и проусташку природу овога Удружења у формирању. Ово Удружење би својим евентуалним радом и деловањем могло допринети поновном повампирењу расних теорија и верске нетрпељивости, које немају никакву прођу, па чак су и законом забрањене у већини земаља данашње демократске Европе.

Наша Црква и православни Срби у Епархији далматинској после недавног трагичног рата, покушавају да живе исцељујући духовне и материјалне ране, те бринући се о животу и опстанку нашег народа, који је вековима живео и живи на овим просторима. Таман када смо помислили: «ево мира» и да су «расковани мачеви и направљени плугови», појављује се једно овакво злокобно удружење, које у свом темељном програму има негацију другога - тренутно Срба и Српске Православне Цркве.

Надамо се да ћете ово наше кратко обраћање разумети најдобронамерније и својим председничким ауторитетом помоћи да се заустави и сузбије евентуална регистрација оваквог удружења. Ово удружење са собом не доноси мир, нити просперитет, већ наговештава нову и нову трагедију, која никоме не би била од користи, а посебно не држави Хрватској и њеним грађанима, који теже уласку у Европску унију.

С великим поштовањем,

Епископ Далматински ФОТИЈЕ

Шибеник, 13.03.2010. год.

Извор: Епархија далматинска