Писмо Хилари Клинтон Васељенском Патријарху

Његова Свесветост патријарх цариградски је примио писмо од гђе-Хилари Клинтон, бившег Државног секретара САД, поводом истека њеног четворогодишњег мандата на челу америчке дипломатије, у којем изражава топлу благодарност на сарадњи коју је имала са Васељенском патријаршијом. У свом писму г-ђа Клинтон посебно наглашава да жељно ишчекује дан када ће Богословска школа на Халки поново почети са радом, јер школа представља својеврсни симбол верских слобода у Турској. Следи текст писма г-ђе Хилари Клинтон:

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР, ВАШИНГТОН
30. јануар 2013. године

Његова Свесветост Вартоломеј  I
Патријарх васељенски и цариградски
Истанбул

Ваша Свесветости,

Била ми је част сарађивати са Вама током мог мандата као државног секретара. Заједно смо доста урадили на промоцији међуверског и међуетничког разумевања и подигли смо на виши ниво проблем верских слобода у Турској и уопште.

Вашим доприносом богатој традицији верске разноликости у Турској, Ви сте инспирација за многе. Радујем се дану када ће Богословска школа на Халки поново отворити своја врата као светли пример верских слобода.

С обзиром да напуштам свој положај, желим да знате да Вам желим све најбоље и пуно успеха у свим Вашим будућим напорима као и за напредак Васељенске Патријаршије.

Уз топле поздраве,

Срдачно,

Хилари Родам Клинтон