Писмо којим Патријарх московски Кирил честита Васељенском Патријарху Вартоломеју 25-годишњицу његове патријарашке службе

Његовој Светости
Господину Вартоломеју,
Архиепископу Константинопоља, Новога Рима, и
Патријарху васељенском
Цариград

Ваша Светости,

вазљубљени у Господу сабрате и саслужитељу пред престолом Божјим,
Братски Вас поздрављам и срдачно честитам на посебном датуму – двадесет и пет година од избора и устоличења на катедри светејших Предстојатеља Новога Рима.

Пре четврт века, Владика мира, премудро промишљајући о Својој Цркви, положио је на Ваша плећа тешки крст патријарашкога служења. Ви сте удостојени да седите на катедри овенчаној непролазном славом великих учитеља и светитеља који су на њој били пре вас –  Јована Златоуста, Григорија Богослова и других угодника Господњих. Гледајући на добри подвиг вере (IТим. 6, 12) Ваших блажених претходника и сећајући се невољâ и лишавањâ која су они претрпели, Ви са ревношћу, бригом за корист Цркве и чврстом надом у Бога не штедите себе у првосветитељским напорима и побеђујете разна искушења.

Ваше дугогодишње предстојатељско служење обележено је активним сведочењем православне вере у иноверном окружењу, великим напорима за учвршћивање мира и слоге међу народима, ревносном бригом о заштити људског живота, животне средине и све творевине Божје. Таква свестрана делатност најсветије Константинопољске Цркве добила је дужно признање не само у хришћанском свету него и шире, између осталог и захваљујући талентима којима Вас је Бог штедро обдарио, а које Ви настојите да на сваки начин умножите.

За мене посебну вредност има увек братски и конструктивни карактер личног општења са Вама, који остаје непромењен током многих деценија нашег познанства и најближе сарадње на добробит наших Цркава и васцелог светог Православља.

Овога дана, изузетног за пуноћу Константинопољске Цркве, молитвено желим Вашој Светости изобилну помоћ од Господа у Вашем даљем патријарашком служењу, душевни мир и непомућену радост у Духу Светом.

Многа Вам и блага лета!

Са братском љубављу у Христу Исусу

+Кирил,
Патријарх московски и све Русије