Писмо Митрополита црногорско - приморског г. Амфилохија председнику Републике Црне Горе

Поводом усвајања предлога Закона о повраћају имовинских права и обештећења Цркви за неправедно одузету имовину, Његово Високопросвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, упутио је писмо г. Филипу Вујановићу председнику Републике Црне Горе, у коме стоји:

Усвојени предлог Закона о повраћају имовинских права и обештећењу, по ком се Цркви (Верске заједнице) ускраћује право на повраћај (или обештећење) неправедно одузете имовине, оцењујемо дискриминаторским и, за Цркву, апсолутно неприхватљивим.

Несхватљиво је, наиме, да власт која се јавно залаже за правну и праведну државу, толеранцију и демократске стандарде, припрема законе који отворено дискриминишу Цркву, чинећи је неравноправном у односу на друге субјекте и то у правима која се сматрају основним (право на несметано уживање својине).

Омогућавање враћања (или обештећења) неправедно одузете имовине свима сем Цркви утолико је чудније ( и неправедније) уколико се зна да је и Цркви и другим субјектима имовина одузета по истим тзв. "револуционарним законима".

Државе које су усвојиле сличне законе нису ускратиле право повраћаја имовине традиционалним црквама, па би Црна Гора (буде ли усвојен овакав закон) могла постати препознатљиво лош пример у ближем и ширем окружењу.

Смисао денационализације (враћања својинских права ранијим власницима) је у исправљању почињене неправде, па ако се кроз сходна законска решења озакони нова неправда (макар то било према једном субјекту), верујемо да је промашена смисленост такве идеје и поништена основна вредност таквог закона.

Како је изостала јавна расправа у процесу припреме овог законског предлога, то показује да је предлагач (Влада РЦГ) намерно онемогућила утицај заинтересоване јавности на тако значајан законски пројекат, чиме је легитимисала свој недемократски лик и својства.

Црква се не може и неће помирити са планираном и наметнутом имовинском дискриминацијом (која се препознаје у владином предлогу Закона о повраћају имовинских права и обештећењу), па овим путем изражавамо одлучан протест против такве намере, уједно се противећи усвајању поменутог закона у Скупштини Републике Црне Горе.

Подразумевајући да је у Вашој функцији садржана и брига за општу правду и успостављање општеприхваћених правних стандарда у Црној Гори, а рачунајући на Вашу професионалну и општу грађанску одговорност и углед, очекујемо Ваш допринос у спречавању планиране дискриминације Цркве.