Писмо Председнику Србије г. Борису Тадићу упућено са ванредне заједничке седнице Светог Архијерејског Синода и Одбора за Косово и Метохију Светог Архијерејског Сабора

Свети Архијерејски Синод
Српске Православне Цркве
број 1176/11, 15. септембра 2011. године
у Београду

Његовом Превасходству
Господину БОРИСУ ТАДИЋУ
Председнику Републике Србије
Београд

Поштовани Господине Председниче,

Обраћамо Вам се са ванредне заједничке седнице Светог Архијерејског Синода и Одбора за Косово и Метохију Светог Архијерејског Сабора, свесни да се налазимо у часовима од пресудног значаја за опстанак нашег народа и Цркве на Косову и Метохији, као и да предстојећи дани у многоме могу да определе њихову будућност.

Дубоко смо уверени да у српском народу има снаге и воље да се и сад, у последњи час, храбро, мудро, одговорно и на достојанствен начин супротстави насиљу које му прети. И себе и Вас и сав народ подсећамо на мудре речи блажене успомене Патријарха Гаврила изречене уочи много тежих збивања марта 1941. године: „Понизимо се пред Богом и усправимо се пред људима". Овакав став ће разумети и наш народ, и његови пријатељи и непријатељи.

Позивамо Вас и молимо да Ви као председник, као и Влада Србије, учините све што је могуће да се спречи надолазећа трагедија и сачувају наш народ на његовим вековним огњиштима и његове светиње на Косову и Метохији, у чему можете рачунати на сарадњу Српске Православне Цркве и наше смерности лично.

Желећи Вам свако добро од Господа,

Председник
Светог Архијерејског Синода
АЕМ и Патријарх српски

И Р И Н Е Ј