Обраћање српских епископа у Сједињеним Државама


Заменику секретара Џону Џ. Саливену
Стејт Департмент, Вашингтон, САД

Поштовани Замениче секретара г. Саливен,

Ми, Епископи епархија Српске Православне Цркве у Сједињеним Америчким Државама, обраћамо Вам се да бисмо изразили озбиљну забринутост поводом јучерашњег напада косовске полиције на Марка Ђурића, директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, као и на новинаре и ненаоружане грађане. Наша забринутост је утолико већа с обзиром на то да је тај брутални чин, изгледа, интегрални део оркестриране кампање против српског становништва на Косову и Метохији, која се огледа у убиству Оливера Ивановића.

У провокативној демонстрацији силе полицијске снаге су упале на састанак између грађана и Владиних функционера потпуно наоружане и са шок бомбама. Њих 34 особе озбиљно су повређене и хоспитализоване, док је Марко Ђурић незаконито ухапшен, претучен и вођен кроз Приштину пред гомилом која је звиждала.

Јучерашњи догађаји још једном јасно показују да власти косовских Албанаца нису вољне да обезбеде минимум основих грађанских и људских права, међу којима и право на мирно окупљање, за српско становништво које живи на својој земљи. Штавише, ове акције показују безобзирно занемаривање обавеза које је сама Приштина преузела да би увела стандарде основних људских и грађанских права на основу Споразума о стабилизацији и придруживању Европској унији, уз додатно супротстављање слову и духу Бриселског дијалога.

Апелујемо на Вас, г. Замениче секретара, да покажете да Сједињене Америчке Државе и надаље остају посвећене заштити најтемељнијих права и основног људског достојанства Срба на Косову и Метохији, тако што ћете осудити јучерашњу полицијску бруталност у Косовској Митровици и тиме упозорити власти у Приштини да Сједињене Америчке Државе неће никад дозволити пребијања мирних грађана, новинара и државних и јавних личности.

С поштовањем,

Његово Преосвештенство Епископ западноамерички
Максим
Његово Преосвештенство Епископ новограчаничко-средњозападноамерички
Лонгин
Његово Преосвештенство Епископ источноамерички 
Иринеј