Питомци Војне Гимназије посетили Фрушку Гору

Питомци Војне Гимназије посетили Фрушку Гору
Питомци Војне Гимназије посетили Фрушку Гору
Питомци Војне Гимназије посетили Фрушку Гору
Питомци Војне Гимназије посетили Фрушку Гору

Ученици 38. класе (2. разред) протеклог викенда посетили су фрушкогорске манастире Велика Ремета и Јазак, обишли Нови Сад и бању Врдник.

На пут су пошли са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, а пут је организовао Одбор за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке на челу са својим председником епископом хвостанским Г. Атанасијем, у чијој надлежности се налази Војна гимназија заједно са осталим београдским школама.

На Св. Литургији у Великој Ремети, четири најактивнија ђака на пољу духовности протекле године, чтецирали су заједно са момцима из Бијељине, који су у великом броју овога дана дошли са својим свештеником у посету Фрушкој гори. Сви војни гимназијалци су се причестили. Манастирска трпезарија, иако велика, није била довољна да прими све поклонике. Будући српски официри су имали срдачне сусрете са верним народом како из Србије, тако и из Републике Српске. Старим војничким родољубивим песмама су поздравили све присутне, што је код многих присутних изазвало сузе радоснице, имајући у виду да је међу њима много и оних који су средином деведесетих доживели тешку судбину протеривања са својих огњишта. На лицима нашег војног подмлатка видео се понос што су припаници српског рода, деца светосавља и будући заштитници своје вољене Отаџбине. Све поклонике је топлим пастирским речима поздравио архимандрит Стефан, настојатељ свете обитељи.

После подне су се ученици одмарали шетњом по улицама Новог Сада. Потом су посетили манастир Јазак, где су се поклонили моштима св. цара Уроша. Монахиње су са пуно љубави дочекале своје јунаке на челу са игуманијом мајком Параскевом.

Управа бање Врдник је најмлађим припадницима наше војске поклонила бесплатан боравак у комплексу бање, што су ови млади људи искористили за рекреацију.

Свој допринос јачању веза између народа и његове војске путем организовања активности у оквиру просвете, којој Архиепископија и њени органи дају велику пажњу, наставиће предано да пружа и у овој школској години.

Свештеник Јован Бабић,
вероучитељ у Војној гимназији