Планира се подизање четврте цркве у Грозном, у Чеченији

У току су планови за изградњу нове православне цркве у Грозном, главном граду Чеченске Републике, изјавио је у недавном интервјуу са Известија председник Рамзан Кадиров. Кад се она подигне, у читавој републици ће бити само четири православне парохије и две активне парохије у Грозном.

„Сада постоји предлог да се подигне нова црква у Грозном, велика, лепај црква на територији од два хектара. Дао сам упутства Влади и градоначелнику Грозног да раде по овом питању. Ми једнако третирамо све религије, стварамо исте услове,“ рекао је Кадиров.

У Грозном данас постоји једна активна црква - црква Архангела Михаила. Основали су је Терекови козаци 1868. и постојала је до деведесетих година прошлог века. Црква је оштећена услед великог броја војних сукоба средином деведесетих, а обновљена је 2004. године.

Постоји још једна црква у Чеченији предвиђена за 500 парохијана, који се налазе у Науршкој области. Трећа црква уовој републици, посвећена великомученици Св. Варвари у североисточној Чеченској области Шелковској, у изградњи је и биће освећена ове године.

Извор: orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)