Планирана акција протеривања целокупног српског становништва

Епархија рашко-призренска позива српско становништво на уздржаност и присебно понашање. Данашње дивљање албанских екстремистичких група представља најбољи показатељ оног што Црква и српски лидери већ годинама говоре, а то је да се на Косову и Метохији у присуству међународних снага гради једно моноетничко и фашисоидно друштво чији је циљ потпуно протеривање и истребљење незаштићеног српског становништва. Овим данашњим акцијама албански екстремисти и њихови предводници су показали своје право лице и какво Косово желе да изграде. Прича албанских лидера о тобожњој мултиетничности и демократији је била и остала пуко обмањивање међународне јавности како би се добило на времену и довршио процес потпуног наоружавања и стварања паравојних снага.

Епархија рашко-призренска апелује на власти у Београду да предузму све мере како би се у случају даље ескалације насиља заштитило српско и остало угрожено становништво од наоружаних Албанаца.

Епархија раско-призренска и обавештава јавност да је у току широка акција косовких Албанаца које органузују екстремистичке групе и чији је циљ да се изазове дестабилизација у Покрајини и протера преостало српско становништво. Тренутно незаштићене Србе у енклавама бране јаке снаге међународне полиције и КФОР-а и постоји опасност да се нереди пренесу у све делове Косова и Метохије уколико КФОР не крене у одлучну војну акцију запоседања кључних територија и путних праваца. Према тврдњама више извора Албанци али и међународне снаге у одбрани користе ватрено оружје.

По саопштењима КИМ Радија из Чаглавице неколико хиљада Албанаца тренутно покушава да се пробије до српских села Чаглавице и Грачанице где незаштићено српско становништво бране кордони УНМИК полиције и КФОР-а. Прва блокада на Ветернику је пробијена пре 40так минута и Албанци су дошли на око 100 метара од самог села где су бачене бомбе на две српске куће. Према локалим изворима више Срба је повређено. Радио КИМ из Чаглавице јавља да се види дим из неких српских кућа на ободу села, али је тешко проверити конкретно стање на терену. Такође се чују пуцњи иако није сасвим сигурно да ли је реч о гуменим мецима или о правој бојевој муницији.
Први кордон међународних снага држе индијске полицијске снаге за уличне борбе, а иза њих се налазе јаке снаге КФОР-а из скандинавских земаља. У самој Чаглавици и Грачаници ситуација је за сада мирна и Срби се сталним апелима Цркве и политичких представника позивају на присебност и уздржаност како би се спречило неконтролисано ширење насиља.

Ситуација је такође критична у Косовској Митровици где од јутрос започеле демонстрације и нереди изазвани пласирањем непроверених информација о дављењу троје албанске деце у реци Ибар. У току ноћи је извршена опста припрема за данашње нереде чији је циљ да се испровоцирају Срби из северног дела Митровице и изазове општи оружани сукоб. Према изјави Марка Јакшића из СНВ Северног Косова најмање двоје Срба је убијено, а неколико је тешко повређено и пребачени су на лечење у Митровачку болницу. Представници СНВ Северног Косова тврде да је реч о планираној и весто организованој акцији која треба да дигне на ноге целокупно албанско становништво покрајине. Потпуно је неизвсна ситуација у мањим српским селима и насељима која се граниче са већинским албанским насељима и територијама.

Апел Епископа Артемија:

Епископ рашко-призренски Г. Артемије је преко Инфо-службе позвао српско становниство на уздржаност, присебно и достојанствено понашање. Данашње дивљање албанских група представља најбољи показатељ онога о чему Црква и српски лидери већ годинама говоре међународној јавности, а то је да се на Косову и Метохији у присуству међународних снага гради једно моноетничко и фашисоидно друштво чији је циљ потпуно протеривање и истребљење незаштићеног српског становништва. Овим данашњим акцијама албански екстремисти и њихови предводници су показали своје право лице какво Косово желе да граде и да је прича о тобожњој мултиетничности и демократији била и остала обмањивање међународне јавности. Српски народ и његови представници једногласно захтевају хитну заштиту и довођење јачих снага КФОР-а и УНМИК-а уз завођење ванредног стања и полицијског часа.

Данас се српском становништву централног Косова преко Радио КИМ-а обратио др Небојша Човић позивајући народ на присебност, уздржаност и достојанствено понашање.

За сада су Срби само неми посматрачи жестоких сукоба који се воде између Албанаца и снага УНМИК полиције и КФОР-а. Према непровереним информацијама међу међународним снагама има повређених и погинулих.

Епархија рашко-призренска такође апелује на власти у Београду да предузму све мере како би се у случају даље ескалације насиља заштитило српско и остало угрожено становништво од наоружаних Албанаца.

Одговорна лица за планирање и спровођење данашњих напада на припаднике српске заједнице и међународне полиције и КФОР-а треба што пре идентификовати и привести лицу правде. Коначно је време да се владавини терора и насиља стане на крај.

ЈАКЕ СНАГЕ КФОРА ЗАПОСЕЛЕ ПРОСТОР ОКО МОСТА У МИТРОВИЦИ

Према најновијим информацијама из Митровице јаке снаге КФОР-а са оклопним возилима уз подршку хеликоптера запоселе су простор око моста који раздваја јужни од северног дела града.