Пливање за Часни крст у Епархији милешевској

Традиционално пливање за Богојављењски крст сваке године се одржава на све више мјеста. Свечано и празнично било је и у Епархији милешевској. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког и администратора милешевског г. Јоаникија пливало се на Лиму у Пријепољу и Прибоју и на језеру Кокин брод.

У Пријепољу је, други пут послије неколико деценија прекида, ЦО организовала пливање за Часни крст на Лиму. У 13,30 часова кренула је литија испред Саборног храма Светог Василија Острошког и спустила се до обала ријеке, гдје је свештенствоодслужило освећење вода и молебан. Двадесет и четири храбра и одважна момка са којима и једна дјевојка пливали су на Лиму 33 метра у част и у спомен на Христове године живота на земљи. Прва је до Часног крста допливала Јасмина Симовић. Учеснике је благословио и кратку бесједу одржао Преосвећени владика Јоаникије.

Побједница је добила на поклон златни крст, икону и мајицу осликану празником Богојављења. Она се захвалила организаторима и осталим учесницима. Сви учесници пливања за Часни крст и они који су помогли да се пливање одржи добили су пригодне поклоне и захвалнице. Пливање су обезбеђивали: Полицијска управа Пријепоље, Одељење саобраћајне полиције Пријепоље, Пук жандармерије Београд и Дом здравља Пријепоље. Присуствовали су и чланови Општинске управе и представници јавних установа у Пријепољу.

У сали Парохијског дома приређена је трпеза љубави. Присутнима се захвалио и Преосвећени Епископ г. Јоаникије. Старјешина храма Светог Василија Острошког отац Игор Ерић захвалио је свима који су учествовали и који су помогли одржавање манифестације.

Црквена општина Прибој, такође по други пут, организовала је пливање за Часни Крст у хладној ријеци Лим. Света Литургија служена је у храму Васкрсења Христовог у Новом Прибоју. На Литургији је беседио протојереј-ставрофор Марко Папић, старјешина храма.

На Литургији су се учесници у пливању причестили, затим је свечана литија пошла од храма до мјеста Бањски Чамац, где је одржан овај посебан догађај уз пригодан културно-умјетнички програм. На до сада у Прибоју најмасовнијем богојављенском пливању за Часни крст пливало је двадесет и три пливача. Побједио је Мартин Голубовић који је са непуних 16 година био најмлађи учесник у пливању.

Код визиторског центра на језеру у Кокином броду, по четврти пут, је организовано пливање за Богојављенски крст. Организатор је Општинска управа Нова Варош, туристичко спортски центар Златар и Специјални резерват природе Увац. Учествовало је 13 такмичара. Прва је до Часног крста допливала Анка Матовић. Награду је побједници уручио предсједник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка