Почасни докторат Aкадемије Светог Владимира Епископу проф. др Атанасију (Јевтићу)

У оквиру посете источноамеричкој обали, а на позив Световладимирске духовне академије, у суботу поподне, 23. јуна, ову школу су посетили Епископи Атанасије и Максим. Дочекао их је декан о. Џон Ериксон са неколико професора, после чега су гости обишли цркву и библиотеку. У 18 часова служено је вечерње богослужење на коме је био и Епископ Тихон Филаделфијски и источнопенсилванијски, а потом је уследила вечера. Делегацију у пратњи двојице епископа чинили су: о. Стаматис Склирис, Игуман тврдошки Сава, о. Никола Чеко, јеромонах Јован и г. Брајан Герић.

У недељу 24. јуна 2007. године, у 9 часова, у капели на Академији Светог Владимира у Њујорку, Свету Литургију je служиo Преосвећени Епископ Тихон (Пенсилванија), уз саслужење епископа: западноамеричког Максима и Атанасија, умировљеног захумскохерцеговачког и великог броја свештеника. На крају Литургије Епископ Атанасије је заблагодарио на позиву, служби, пријему и гостопримству.

У поподневним часовима, у сали наставног већа, епископ Атанасије је око сат времена говорио професорском колегијуму Световладимирске академије на тему православног богословља данас.

Истог дана, у 19 часова Његовом Преосвештенству Епископу Атанасију (Јевтићу) додељен je почасни докторат (honorary doctorate) од стране Академије Светог Владимира у Њујорку, у свечаном аудиторијуму пред епископима Тихоном и Максимом, професорима, свештентсвом и бројним гостима, међу којима је био и не мали број Срба из Њујорка и других градова источноамеричке обале.
Декан школе о. Џон Ериксон је у свом обраћању прочитао одлуку Већа Академије, а проф. Пол Мајендорф је образложење признања за које је речено да дугује дугогодишњем преданом педагошком раду Преосвећеног Епископа Атанасије (Јевтића) на катедри за Патрологију и његовом ангажовању на месту декана Богословског факултета Српске Православне Цркве. Уједно, истакнуто је да је Преосвећени Владика писац бројних књига, уџбеника, студија и чланака на многе богословско-историјске теме (патрологија, историја Цркве, канонско право, литургика итд.), чиме је добрано утицао на развој савремене српске богословске мисли и на генерације младих српских и свеправославних богослова.

Плакету је уручио декан Ериксон, а крст Епископ Тихон. Потом је Епископ Атанасије, бираним и топлим речима благодарности захвалио Академији, њеном покровитељу Светом Владимиру, професорима и студентима на одликовању које доживљава као признање свом народу, Цркви и својим учитељима Јустину Поповићу и Св. Николају Жичком. Владика Атанасије је на крају зажелео пуно успеха Академији похваливши њену мисију у сведочењу Православља у Америци.

После уручења доктората отпочео је и званично годишњи летњи институт на Академији Светог Владимира предавањем о. Григорија Вулфендена (Fr Gregory Woolfenden), проф. Литургике на Семинарији Свете Софије у Њу Џерсију, а на литургијску тему Учећи од прошлости, истражујемо за будућност.

Подсећамо да су међу добитницима почасног доктората Световладимирске духовне академије, осим Архимандрита Јустина Поповића, и многе знамените црквене личности, између осталих: Васељенски, Руски и Српски Патријарх, Архиепископ Албански Анастасије, Митрополит Пергамски Јован Зизиулас и др.

Извор: www.svots.edu и Епархија западноамеричка