Почела изградња цркве у Д. Будачком код Карловца

У најмлађем манастиру горњокарловачке епархије Доњи Будачки, код Карловца, почела је изградња цркве Пресвете Богородице Тројеручице. Средства за изградњу овог храма обезбијеђена су у оквиру акције коју је медијски подржала и Радио-телевизија Републике Српске.

Изградња храма гаранација је останка и опстанка Срба на овим просторима, кажу мјештани. На овом мјесту, како истичу, вјера их је увијек окупљала, а након завршетка цркве надају се још бројнијим зборовима.

Епископ горњокарловачки Герасим рекао је да изградња храмова српски народ треба да подстиче да, осим материјалног, гради и своју душу и да поступа по заповијестима Божијим.

За медијску подршку акцији у којој су сакупљена средства за изградњу храма, епископ Герасим уручио је захвалнице Радио-телевизији Републике Српске и Гласу Српске. Јеромонах Наум се захвалио свим људима који су својим трудом помогли да почне изградња овог храма.

А у, само двадесетак километара удаљеном Карловцу, у центру града, слика сасвим другачија. У Ђурђевданској ноћи на фасади саборног храма Светог Николаја исписан је усташки графит.

Епископ Герасим је поводом овог догађаја рекао да то неће уплашити оне који вјерују у Бога и Јеванђеље, и да Срби пружају руку помирења и сарадње са свима. Ово, нажалост, није први пут. Безброј пута лупани су прозори, а починиоци никада откривени. Порука јасна. Одговор Срба још јаснији - нећемо напустити наше светиње.

Преузето са www.rtrs.tv

* * *

У Недељу мироносица и на дан када Црква слави успомену на св. Апостола и Еванђелиста Марка, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г.г. Герасим служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Доњем Будачком.

Тога дана манастир у Доњем Будачком посетиле су екипе РТРС-а и Гласа Српске из Бањалуке којима су овом приликом уручене захвалнице за допринос и помоћ овом манастиру.

Манастир су такође овог дана посетили и ученици веронауке из петрињске парохије са својим вероучитељем јерејем Славком Шарац.

Извор: Епархија горњокарловачка