Почиње издавање нових личних карата

Са чипом или без. Нове личне карте изгледаће попут кредитних картица. Подаци на новом документу биће исписани на српском и енглеском.

лк Пријем захтева за издавање личних карата на новом обрасцу, а у складу са Законом о личној карти, почело је јуче у Београду, а од 21. априла почеће и у осталим градовима Србије, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Рок за издавање нових личних карата је 15 дана од дана подношења захтева, а на шалтерима где се примају захтеви истакнут је списак потребне документације.
- Увођењем новог идентификационог документа - личне карте обезбедиће се смањење могућности фалсификовања и злоупотребе самог документа, поуздано и безбедно остваривање функције аутентичности власника документа, заштита интегритета података и непорецивост и заштита тајности података. Личне карте издате на старом обрасцу важиће до половине 2011. године - пише у саопштењу МУП-а.

У Полицијској управи кажу да ће за вађење личне карте грађани морати да плате укупно 1.200 динара.

Како је раније најављено, нове личне карте ће изгледати попут кредитних картица. Иако је првобитно било предвиђено да обавезно имају биометријски чип који би садржао све податке о власнику, од те идеје се одустало због притиска јавности, тако да ће грађани моћи да бирају да ли желе личну карту са чипом или без њега. Грађани који се одлуче за личну карту без чипа све податке од имена и презимена, матичног броја, слике и адресе имаће одштампане на њој, што значи да ће при свакој промени адресе морати да мењају и личну карту. У личној карти са чипом, сви биометријски подаци биће у чипу, па ће се и њихова измена вршити само у чипу, због чега неће бити потребно вађење новог документа.

Подаци на личној карти биће написани на српском и енглеском са остављеним простором за уписивање података на језику и писму националне мањине. Са предње десне стране личне карте биће умањена црно-бела фотографија и простор за дигиталну слику потписа власника личне карте. На полеђини ће се налазити простор за дигиталну слику отиска прста, простор за машински читљиву зону и простор где се, уз сагласност власника, може убацити чип.

Извор: Глас јавности