Подгорица: Академија поводом Недјеље Православља

Подгорица: Академија поводом Недјеље Православља
Подгорица: Академија поводом Недјеље Православља
Подгорица: Академија поводом Недјеље Православља
Подгорица: Академија поводом Недјеље Православља

Свечана академија поводом Недјеље Православља, којој је присуствовао Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, одржана је 5. марта 2017. године у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

У име организатора - Богословије Светог Петра Цетињског, Митрополита и госте поздравио је ректор ове црквено-школске установе протојереј-ставрофор Гојко Перовић. Он је саопштио имена ученика Богословије - побједника традиционалног школског конкурса за најбоље светосавске темате.

Празничну бесједу одржао је професор Богословије ђакон Душан Биговић. Он је, између осталог, рекао да су борбе око икона трајале преко двјеста година и да због тога данас славимо читаву бројаницу Сабора и светих бранитеља икона.

-Иконоборство није била јерес која је дотакла само један од аспеката учења, већ је иконоборство збир јеретичких ставова који одбацују цјелокупну икономију спасења. Иконоборство на својој највишој тачки напада истовремено и иконе, и свете мошти, и култ светитеља, и монаштво и божанствено материнство Богородице, казао је он.

Према његовим ријечима, Недјеља Православља је празник који треба да нас непрестано подсјећа на три животна задатка. -Први задатак, захвалност Богу што нас је удостојио неисказане почасти да будемо живе иконе Његове; други задатак, брига свакога од нас о икони Божјој у себи, да вазда буде чиста и православна, молитвама окађена, сузама опрана и сваком врлином украшена; и трећи задатак, поштовање свакога човјека као живе иконе Божје, радовање ако неко држи ту икону у себи свијетлу и чисту - туговање ако је по злу васпитању квари и понижава и, најпослије, да се и сасвим блиједа или зацрњела икона може обновити, закључио је ђакон Биговић.

У умјетничком дијелу програма наступили су ђаци - чланови хора Богословије Светог Петра Цетињског, Црквени хор „Свети Сава“ из Херцег Новог и полазници школе вјеронауке при Цетињском манастиру.

Извор: Митрополија црногорско-приморска