Подигнут часни крст на Саборни храм у Зворнику

Подигнут часни крст на Саборни храм у Зворнику
Подигнут часни крст на Саборни храм у Зворнику
Подигнут часни крст на Саборни храм у Зворнику
Подигнут часни крст на Саборни храм у Зворнику

Послије пет година градње, 1. јула 2014. године, засијао је први часни крст са централне куполе на Саборном храму у Зворнику. Ово је радосни моменат за све вјернике нашег града али и читаве регије. Радост је утолико већа јер је прошло скоро два вијека од градње старог Храма Рођења Св. Јована Претече у Зворнику. Градња новвог храма је почела 2009. године. Испод храма урађена је крипта површине 550 м2. Темеље је освештао Епископ Василије 19. септембра 2010. године.

Храм је петокуполни, димензија 20х20 метара са централном куполом висине 33 метра. Сјеверно и јужно од светог храма граде се два звоника (ових дана јужни припремамо за покривање) димензија 6х6 метара који ће бити високи по 55 метара. Звоници су повезани са храмом са два трема 8х6 метара.

На сједници Грађевинског одбора која је одржана 01. јуна 2014. године одабране су најповољније понуде за покривање храма и монтажу и стаклење прозора на светом храму. Послије тога ужурбано се кренуло са радовима. Набавили смо бакарни лим и почели са покривањем. Покрили смо централну куполу и 01. јула 2014. године подигли часни крст. Све крстове (три велика и четири мања) ирадише и поклонише храму у Зворнику Рудник и Термо-електрана Угљевик. Користим прилику да се захвалим свим радницима овог колектива на челу са господиниом Миланом Мирковићем.

Велико признање и захвалност упућујемео и компанији Бирач односно Алумина Зворник чијим средствима се гради сјеверни звоник. Зхваљујемо и Општини Зворник, свим одборницима на челу са начелником господином Зораном Стевановићем који је уједно и предсједник грађевинског одбора. Они нас несебично и перманентно помажу од почетка градње. Сигуран сам да без њихове помоћи не би смо урадили оволико колико је урађено. Захваљујем се и господину Татомиру Николићу који са супругом Ружом приложи два велика звона. Велику захвалност дугујемо Драгану Јевтићу који је урадио пројекат и који скоро свакодневно брижно и будно надзире радове као на својој кући. Захваљујемо Сави Ерићу, Брани Лукићу, Раду Лујићу, Хаџи Јовану Митровићу, Јакову Галићу, Драгану и Владимиру Живковићу, Стеви Радићу и свим великим и малим приложницима и доброчинитељима који помажу градњу овог велелепног здања који већ сада постаје символ и понос нашег града и регије.

Користим прилику да замолим све добре људе за додатни напор и самопрегнуће да нас помогну са својим прилозима како би наша љепотица засијала у пуном сјају. Планирали смо да о храмовној слави 21. септембра 2014. године на Малу Госпојину заједно подијелимо радост и обавимо освећење крстова и звона. Свечани чин освећења обавиће Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански господин Хризостом.

Протојереј-ставрофор Видоје Лукић

Извор: Епархија зворничко-тузланска