Подршка акцији „Европски савез за недељу"

Стално веће Хрватске бискупске конференције упутило је позив свим људима добре воље да се придруже а медијима да подрже акцију „Европски савез за недељу". Европски савез за недјељу (ЕСН), који окупља радничке синдикате, политичке странке, грађанска удружења и хришћанска друштва широм Европске уније, предложио је пре шест година (2011.) да се на прву недељу у марту постакне јавност на поштовати недељу као „дан починка од рада, породични дан окупљања и дружења, дан културних и социјалних активности - дан Господњи" када хршћани спомињу и славе успомену на Христову победу славног Васкрсења.

Хрватски бискупи су пре двадесет година (1997.) упутили пастирско писмо у којем су проговорили о недељи као дану Господњем и дану празничног одмора. Комисија Хрватске бискупске конференције за „Правду и мир" у више наврата (2000., 2004., 2012.) залагала се за озакоњење нерадне недеље у Хрватској, за поштовање тог дана као породичног празника, и посебно као литургијског дана окупљања око олтара Господњег када верници слушају Реч Божју и славе свете тајне спасења.

Спомињући пастирско писмо хрватских бискупа од пре двадесет година о недељи као дану Господњем и дану породичног одмора, Стално веће ХБК подржава и „акцију Европског савеза за недељу". -Подржавамо вредне Христове вернике лаике, католичка друштва и покрете, као и све друштвене институције и удружења која се заузимају за човека и његово достојанство, да својим деловањем придонесу очувању недеље у њеном историјском значењу, као нерадног дана који пружа прилику за породично окупљање. Разумљиво је да постоје службе у друштву као нпр. здравствене, сигурносне, саобраћајне и неке услужне које су од општег и јавног интереса, па је њихов рад неопходан недељом и празницима. Но, има послова и задужења који се не морају радити у недељу. Ту првенствено мислимо на послове у којима су раднице и радници, због слабости хрватске законске заштите, „присиљени радити без недељног одмора". Они због тога недељом остају изван круга својих породица и своје дјеце, док је другима то дан одмора. Никакво чудо што им због те очите дискриминације „радна недеља доноси одређену празнину и суморност".

Стално веће у свом саопштењу јавности позива све људе добре воље да се придруже овој племенитој грађанској, људској и хршћанској акцији солидарности за недељу која је задњих година попримила и европске димензије под називом „Европског савеза за недељу". Позивамо зато и средства информисања да подрже иницијативу покрета за слободну, обитељску и посебно хуману и хршћанску недељу коју због њеног темељног значења верници називају „Даном Господњим", каже се у саопштењу Сталног вијећа ХБК.

Извор: ИКА