Подршка опстанку суживота између хришћана и муслимана

Подршка опстанку суживота између хришћана и муслимана
Подршка опстанку суживота између хришћана и муслимана
Подршка опстанку суживота између хришћана и муслимана
Подршка опстанку суживота између хришћана и муслимана

Почео рад међурелигијског форума у Атини на тему Подршка грађанских права и мирољубив суживот хришћана и муслимана на Блиском истоку  на тему - изазови, пракса и отворена питања.

У Атини, 2. септембра 2015. године, на почетку међурелигијског сусрета верских поглавара посвећеног подршци грађанских права и мирољубивом суживоту између хришћана и муслимана на Блиском Истоку, присутним гостима су се обратили митрополит г. Емануил, егзарх Васељенске Патријаршије, члан Управног одбора KAICIID Центра за дијалог, и г. Фезал бин Абдулрахман бин Муамар, генерални секретар KAICIID-а.

Митрополит Емануил је уводним речима поздравио присутне верске поглаваре и високе представнике верских заједница и институција, а затим је нагласио да су хришћани вишевековни становници Блиског истока, коме припадају заједно са муслиманима. И једни и други страдају у садашњим ратовим и конфликтима, док неки, нажалост, мисле да је прогон хришћана једино решење за тај део света. Напротив, једино решење је међурелигијски дијалог укључивањем свих страна на основу реалног стања са којим се морамо суочити, а не у измишљеној "реалности" у нечијим главама. Циљ сутрашњег сусрета је успостављање нових пријатељстава и размена искуства да би се остварио тај међурелигијски дијалог. За крај свог обраћања, митрополит Емануил је истакао улогу Васељенске Патријаршије у организацији хришћанско-муслиманског дијалога у последњих 30 година.

Са друге стране, генерални секретар KAICIID-а г. Фазал бин Абдулрахман бин Муамар је упознао госте са историјом и мисијом овог центра за дијалог. Он је навео изазове и потешкоће са којима су суочени хришћанско-муслимански односи на Блиском истоку, изражавајући наду да ће дијалог превагнути у односу на конфликт.

Представници Српске Православне Цркве, Његово Преосвештенство Епископ славонски г. Јован и службеник Светог Архијерејског Синода одговоран у Одељењу за међуцрквене послове г. Александар Прашчевић били лепо примљени од стране организатора и домаћина овог важног сусрета уочи кога су већ ступили у контакт са неким учесницима.

Извор: Одељење за међуцрквене послове Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве