Подршка суживоту хришћана и муслимана

Делегација Српске Православне Цркве на скупу посвећеном подршци суживота између хришћана и муслимана на Блиском Истоку. Верски поглавари и високи представници хришћанских и муслиманских заједница са Блиског Истока окупљени у Атини.

Успешно је завршен међурелигијски састанак на тему "Подршка грађанских права и мирољубивог суживота између хришћана и муслимана на Блиском Истоку", који је био организован од стране Међународног центра за међурелигијски и интеркултурни дијалог Краљ Абдулах бин Абдулазиз (даље: KAICIID) у сарадњи са Васељенском Патријаршијом, а под покровитељством Министарства спољних послова Републике Грчке. Поменути састанак је био одржан у оквиру пројекта "Дијалог између хришћана и муслимана", који је покренула Васељенска Патријаршија, а у сарадњи са релевантним Исламским организацијама, који употпуњује KAICIID-ову Бечку Декларацију на тему "Уједињени против насиља у име религије". На овом састанаку, који је био одржан у Атини 2. и 3. септембра 2015. године, Одлуком Светог Архијерејског Синода су учествовали Његово Преосвештенство Епископ славонски, г. Јован у пратњи службеника Светог Архијерејског Синода г. Александра Прашчевића.

Првог дана, у 18 часова, био је организован свечани пријем учесника током кога су се окупљеним високим гостима обратили Његово Високопреосвештенство митрополит Емануил, Егзарх Васељенске Патријаршије, члан Управног Одбора KAICIID Центра за дијалог, и Фезал бин Абдулрахман бин Муамар, Генерални Секретар ово Центра.

Сутрадан, 3. септембра, у 09 часова је почео међурелигијски састанак током кога су говорили верски поглавари и високи представници хришћанских и муслиманских заједница са Блиског Истока. Они су се дотакли различитих тема говорећи о готово свим аспектима хришћанско-муслиманских односа у том региону, који је погођен катастрофалним последицама због актуелних војних и политичких сукоба. Њихова порука је била да и једни и други, носећи у себи и са собом, позитивна и негативна искуства, припадају Блиском Истоку. Осуђени су злочини у име религије који су проузроковали патњу и страдања хришћана и других верских и етничких заједница али и муслимана у том региону. Похваљени су појединачни и општи примери суживота и саосећајности, а посебно су истакнути напори неких учесника за очување коректних хришћанско-муслиманских односа. Са једне стране, могли су се чути примери о злоупотреби религије у блиско-источним конфликтима, док са друге стране, предлагани су теоријски и практични кораци да се заштите сви становници тог региона, а посебно хришћани као и други, чији је опстанак угрожен.

На крају формалног дела састанка у 21 час, донета је Атинска Декларација под насловом "Уједињени против насиља у име религије: Подршка грађанских права и мирољубивог суживота између хришћана и муслимана на Блиском Истоку" у којој су обједињени заједнички ставови учесника поводом обрађених тема и питања.

Александар Прашчевић,
Одељење за међуцрквене послове Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве