Подземни археолошки музеј на темељима старог кремаљског манастира

Манастир Чудов, који је назван по чуду Арханђела Михаила у Кони, био је изграђен 1358. године и налазио се у оквиру зидова Кремља док није уништен од стране безбожних Совјета 1929. године.

Четрнаеста зграда Кремља је изграђена на месту Чудовског и Вазнесенског манастира између Капије Спаски и Палате Сената између 1932. и 1934. године; демонтажа зграде је почела у јесен 2015. године при чему је откривен велики број археолошког блага.

Сада ће та блага бити на изложби у подземном археолошком музеју, изграђен на темељима Чудовског манастира.

Године 2014. председник Путин је предложио поновну изградњу Чудовског и Вазнесенског манастира, мада је одлучено да се ипак не гради на територији Кремља.

Током ископавања пронађени су темеља део палате Малог Николе и цркве Благовештенске цркве Чудовског манастира. Током посете овом месту председник Путин је дао инструкције да се темељи претворе у музеј. Тад је одлучено да се сагради археолошки музејски комплекс на темељима подземне структуре који би постао огранак Московских музеја Кремља.

Укупна површина комплекса је више од 1.486 квадратних метара. Под преко ископина у главној дворани биће очишћен. Поставка ће се састојати од аутентичних археолошких ископина, предмета нађене током археолошког ископавања, сачуваних делова Саборне цркве Чудовског манастира, и имаће мултимедијалну инсталацију.

Извор: Orthochristian.com  (са српског Информативна служба Српске Православне Цркве)