Подземна црква у пољском руднику соли

Капела Свете Кинге се налази 101 метар под земљом у руднику соли Вијеличка у Пољској, а на њој су током 67 година радила три рудара. Радови су почели 1896. године, а као и сва уметничка дјела, којих има у изобиљу у овом руднику, у потпуности је израђена од - соли. Приликом ископавања соли у руднику Вијеличка у Пољској, рудари су желели да се заштите од бројних незгода које су погађале њихово радно окружење - од поплава, урушавања па све до експлозија отровних гасова.

Тако су у руднику соли почеле да ничу капеле, а највећа међу њима је 54 метара дугачка, 18 метара широка и 10 метара висока капела Свете Кинге, коју су током 67 година саградила три рудара са својим помоћницима, преноси "Блиц".

Браћа Јозеф и Томаш Марковски и Антони Виродек су својим рукама направили све елементе имресивног здања, па је чак и лустер од кристала соли. Иако је планирано да се сви скулпторски радови на капели и остатку рудника заврше до 1963, и савремене генерације рудара настављају да доприносе овом огромном уметничком делу које се од 1978 налази на Унесковој листи светског наслеђа.

Сам рудник соли је затворен 1996. године услед пада цена соли, а сваке године овај локалитет посети око 1,2 милиона туриста са свих страна света

Извор: kodex.me