Поглавар Јерусалимске Патријаршије у посети Русији

Његово Блаженство Патријарх Теофил III стигао је у посету Руској Православној Цркви 23. маја 2013. године. 

Делегацију са јерусалимским Патријархом на челу чине Митрополит назаретски Киријак; архиепископ константински Аристарх, генерални секретар Светог Синода Јерусалимске Православне Цркве; Архиепископ јордански Теофилакт, Патријархов повереник за Витлејем;  архимандрит Стефан (Диспиракис), старешина Подворја Јерусалимске Патријаршије при Московској Патријаршији; архимандрит Галактион, игуман манастира у Рамали; и јерођакон Атанасије (Темистоклеос).

На празник Светих равноапостолних Ћирила и Методија, словенских просветитеља, дана словенске књижевности и културе, као и имендана Патријарха Кирила, 24. маја 2013. г., Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофил III и Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил служили су Свету архијерејску Литургију у Патријаршијском саборном храму Успења Пресвете Богородице у московском Кремљу. Месно свештенство, архијереји као и свештеници у пратњи Патријарха Теофила саслуживали су поглаварима двеју Православних Цркава.

Патријарх Теофил је честитао имендан Патријарху Кирилу и даривао му две напрсне иконе и напрсни крст који је благословен на Гробу Господњем, као и патерицу.

У наставку су двојица Патријараха водили литију са Часним Крстом од Успењске саборне цркве до споменика Светим Ћирилу у Методију на Словенском тргу.

Истог дана, 24. маја, Патријарх московски и све Русије Кирил уручио је Патријарху јерусалимском  и све Палестине Теофилу III  Орден Светог Кнеза Владимира. Свечаност је приређена у Престоној дворани Саборног храма Христа Спаситеља. Чланови делегације у пратњи Патријарха Теофила такође су примили одликовања: Митрополит назаретски Киријак; Архиепископ константински Аристарх и Архиепископ јордански Теофилакт -  Орден Светог Кнеза Владимира 2. степена; архимандрит Стефан (Диспиракис) и јерођакон Атанасије примили су Орден Светог Кнеза Владимира 3. степена.

Такође 24. маја Патријарх Теофил сусрео се у храму Христа Спаситеља са премијером владе Руске Федерације Дмитри Медведевим.

Његово Блаженство Патријарх јерусалимски и све Палестине Теофил посетио је 25. маја 2013. године цркву Светог Гроба у улици Арбат, где је седиште Подворја Јерусалимске Патријаршије у Москви. Високог госта и његову пратњу дочекали су старешине подворја помесних православних Цркава при Московској Патријаршији, свештенство и парохијани, као и амбасадор Грчке у Москви гђа Данаи-Магдалини Куманаку.

Посета Његовог Блаженства Патријарха јерусалимског Теофила Руској Православној Православној Цркви трајаће до 30. маја.

Извор: Московска Патријаршија