Поглавар Руске Православне Цркве завршио своју посету Пољској

Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Г. Кирил окончао је званичну посету Пољској 19. августа 2012. године. На аеродрому су га испратили Његово Блаженство Митрополит варшавски и целе Пољске Сава, епископи Пољске Православне Цркве и амбасадор Руске Федерације у Пољској, Александар Алексејев.

Његова Светост Патријарх Кирил је у пратњи високе делегације Руске Православне Цркве  стигао у Пољску 16. августа 2012. године на позив Његовог Блаженства Митрополита Саве, Поглавара Пољске Православне Цркве. Након свог доласка у Варшаву, Патријарх Кирил служио је Свету Литургију у Саборној цркви Свете Марије Магдалене. Истог дана Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Кирил сусрео се са председништвом Пољске бискупске конференције.

Увече Поглавар Руске Цркве разговарао је са Брониславом Коморовским, председником Републике Пољске у дворцу Белведере у Варшави.

У име пољског председника свечана вечера је организована у част Патријарха Кирила. На вечери су били присутни чланови званичне делегације Руске Православне Цркве, Православни и Римокатолички епископи, као и представници владиних и јавних организација.

Ујутру, 17. августа, Патријарх Кирил сусрео се са Његовим Блаженством Митрополитом варшавским и целе Пољске Савом и са епископима Пољске Православне Цркве. У својој поздравном говору, Митрополит Сава је назвао посету Патријарха Кирила дуго очекиваним догађајем огромног значаја за Пољску Цркву и њене односе са Руском Мајком Црквом.

Током своје посете, Патријарх Кирил сусрео се са Богданом Борусевићем, маршалом пољског Сената. Они су разговарали о проблемима Хришћанских моралних вредности и о неопходности да се подузму заједничке акције за суочавање са секуларизмом.

Истог дана свечана церемонија потписивања Заједничке поруке народа Русије и Пољске одржана је у Краљевском дворцу у Варшави. Овај документ су потписали Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Кирил и Митрополит Јозеф Михалик, председник Пољске бискупске конференције.

Онда је Патријарх Кирил положио венце на Споменик совјетским војницима – ослободиоцима у Варшави и на Споменик незнаном ратнику.  

Навече 17. августа, Поглавар Пољске Православне Цркве приредио је вечеру у част Његове Светости Патријарха Кирила.

Руски Патријарх је такође посетио Руску амбасаду у Варшави и разговарао са Александром Алексејевим, амбасадором Руске Федерације, о јачаљу веза између две земље. 

Патријарх Кирил је 18. августа стигао у Бјалисток где је у Саборном храму Светог Николе, заједно са Митрополитом Савом,  освештао свете мошти Светог детета- мученика бјалисточког Гаврила.

У цркви Светог духа у Бјалистоку, Руски Патријарх одржао је Свету Литургију.

Након тога, заједно са Митрополитом бјалисточким Едвардом Озоровским (Римокатоличка црква), Патријарх Кирил је посетио споменик католичком свештенику Јержу Попјевушком, који је био жртва репресије из 1984. године.

Истог дана Поглавар Руске Цркве посетио је манастир Супрасл у Бјалистоку. Тамо је одржано опело у крипти Благовештењске цркве, где је сахрањен игуман манастира, Архиепископ Мирон (Ходаковски), који је настрадао заједно са пољским председником Лехом Качинским у авионској несрећи 2010. године.

Крајем тог дана, Патријарх Кирил је посетио Саборни храм Светог Тројства у Хајновки.

Руски Патријарх Кирил учествовао је на прослави празника Преображења Нашег Господа, Бога и Спаситеља Исуса Христа на Светој Гори Грабарки. Поглавари Руске и Пољске Православне Цркве одржали су 19. августа Свету Литургију на Светој Гори Грабарки. На служби је било присутно десетине хиљада ходочасника из целе Пољске и из иностранства. 

Извор: www.mospat.ru