Поклоничко путовање у Бари

Поклоничко путовање у Бари
Поклоничко путовање у Бари
Поклоничко путовање у Бари
Поклоничко путовање у Бари

Група поклоника заједно са парохом никшићким протојерејем-ставрофором Драганом Крушићем остварила је поклоничко путовање моштима Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у граду Барију у Италији и моштима Светог великомученика кнеза српског Јована Владимира и Светог равноапостолног Козме Етолског у Тирани.

Милошћу Божјом и благодаћу Светог и Животворног Духа Божјег, а по благослову Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, група поклоника Миомир Симовић, Илија Каран и Филип Томић, заједно са парохом никшићким протојерејем-ставрофором Драганом Крушићем реализовала је поклоничко путовање моштима Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у граду Барију у Италији.

Из Никшића до Бара, а преко града Драча у Албанији бродом се упутили за Бари 15. фебруара 2017. године у вечерњим сатима, на празник Сретења Господњег. Са благословом протојереја Андреја Боицова, настојатељаг Подворја Руске Православне Цркве, отац Драган је саслуживао у светој Литургији у крипти базилике Светог Николаја Мирликијског Чудотворца.

Након причешћа и свете литургије верни су се поклонили моштима Светог Николаја Мирликијског Чудотворца и прочитали молебан за здравље и спасење. Након базилике група поклоника се упутила ка патријаршијском Подворју Руске Православне Цркве које се налази неких 20 минута хода од базилике, где су се поклонили честицама моштију Светих кијево-печерских отаца.

У повратку, 17. фебруара 2017. године поклоници су обишли Саборни храм Христовог Васкрсења у Тирани. У срдачном пријему од стране свештенства Албанске Православне Цркве омогућено им је да се поклоне моштима светитеља великомученика Јована Владимира и равноапостолног Козме Етолског. Митрополит амантијски г. Натанаил Стергиоу изложио је на поклоњење дјелове моштију поменутих светитеља.

Извор: Епархија будимљанско-нишићка