Поклоничко путовање ученика Kраљевачке гимназије

Поклоничко путовање ученика Kраљевачке гимназије
Поклоничко путовање ученика Kраљевачке гимназије
Поклоничко путовање ученика Kраљевачке гимназије
Поклоничко путовање ученика Kраљевачке гимназије

У суботу, 30. септембра 2017. године, ученици свих разреда Гимназије у Краљеву, са својим вероучитељима протојерејом Миломиром Радићем и Филипом Зеленовићем, били су на поклоничком путовању у храму Светог великомученика Георгија на Опленцу, као и у фрушкогорском манастиру Јазак. На пут су кренули у раним јутарњим сатима.

Око 9 часова изјутра, ученици су стигли на Опленац, на сам почетак свете Литургије коју су служили архијерејски намесник тополски протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић и ђакон Урош Костић, као и протојереј Миломир Радић. Ученици су заједно са вероучитељима и осталим народом активно учествовали на евхаристијском сабрању, појући, одговарајући и помажући свештенослужитељима.

Посебну радост осетио је прошлогодишњи ученик краљевачке Гимназије, а сада студент прве године Православног богословског факултета Душан Дуњић, који је, по Божјем промислу, пре тачно три године дошао у овај храм и управо ту одлучио да свој живот преда Господу на службу: -Божијом вољом, пре тачно три године дођох на ово место као лаик и би просветљен Божијим промислом да се посветим служби Њему баш на овоме светом месту. И ево три године прођоше од мог новоизабраног вечног пута, када у ово цркву долазим као богослов, Богом чуване Епархије Жичке. Слава Господу Богу нашему, рекао је Душан.

За време Литургије, отац Миломир одржао је ученицима и свима присутнима пригодну беседу о Светосавској цркви, чије је темеље поставио Свети Сава, а у коју се сваки од ученика по Божијем откривењу уграђује као ,,живо камење“. Након свете Литургије, кустос храма испричао је ученицима историјат тог светог места, а затим их спровео у крипту храма.

После обиласка светиње на Опленцу, настављено је путовање ка Новом Саду. Ученици су у овај град стигли у раним поподневним сатима и имали прилике да обиђу центар града, укључујући и Цркву Успења Пресвете Богородице. Враћајући се из Новог Сада,  обишли су и Петроварадинску тврђаву, са које су могли да уживају у погледу на сунцем окупани Дунав.

У касним поподневним сатима, са Петроварадина се продужило ка српској светој гори и манастиру Јазак. Ученици су у манастир стигли касно увече, али су их мати Параскева и сво сестринство њено дочекали веома срдачно и у духу манастирског гостољубља. Док су ученици целивали мошти Светог цара Уроша, сестре су им испричале кратку историју манастира и сваком од њих поделиле по иконицу.

вероучитељ Филип Зеленовић