Поклоници гроба Господњег прославили крсну славу

слава Празничним бденијем које су вечерас, 24. јула 2008. године, у цркви свете великомученице Марине у Челопеку код Зворника служили Њихова Преосвештенства Епископи зворничко-тузлански Г. Василије и шабачки Г. Лаврентије и ломљењем славског колача, хаџије - поклоници гроба Господњег из Републике Српске и Србије прославили су крсну славу Пресвету Богородицу Тројеручицу.

Ово је друга по реду слава коју су прославили хаџије - поклоници гроба Господњег из Зворника, Бијељине, Малог Зворника, Лознице, Шапца и Београда.

Обраћајући се хаџијама, Владика Василије је у пригодној беседи изразио уверење да су поклоници гроба Господњег своју душу нахранили на извору прадедовске вере, да су састрадавали са Христом у оне страшне дане Велике седмице и Великог петка, али да су осетили духовну радост на дан светог Васкрсења Христовог из гроба.

"Вријеме у којем живимо за православни народ и са лијеве и са десне стране Дрине није ни мало лагодно, дани су тешки а времена зла, нарочито у моментима ако немамо искрене љубави једних према другима, а преко нас самих према Господу Богу", рекао је Владика Василије.

Према његовим ријечима, молимо се Богу и Пресветој Мајци Тројеручици да међу Србима не буде више издајника, да не копају јаме једни другима, да не желе зло и да буду у свеопштем јединству православне цркве.

Он је подсетио да је Пресвета Богородица хиландарска Тројеручица наша добра мајка, која нас грли, љуби и моли за нас из светог Хиландара.

Владика Василије је захвалио Владики Лаврентију што је имао времена и дошао на духовну славу хаџија, зажеливши да што више обострано прелазе Дрину и да је премошћују својом љубављу.

"Без обзира на обавезе, духовне комуникације преко Дрине требало би да буду чешће", рекао је Преосвећени Владика Василије.

Извор: Епархија зворничко-тузланска